Джипита искат тежки глоби за отказ от ваксини

15.11.2016

Източник: в. Монитор

Джипита искат тежки санкции за отказ от задължителната имунизация.

Редно е да се стегне контролът и Законът за здравето да се изпълнява, като се глобяват хората, които не водят децата си за ваксиниране. Това каза пред "Монитор" доц. Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Той припомни, че според нормативния документ и сега има разписани санкции, но няма глобени за отказ. 20 лева е предвидената глоба за пропусната задължителна имунизация, 50 лева е при повторно неявяване. Към момента обаче в Националната здравноосигурителна каса няма информация да има глобени.

Недопустимо е в XXI век да бъде излагано на риск цялото обществото, защото тежките заболявания проникват в него точно там, където има пробив в имунизациите, поясни доц. Киров. При интензивното и свободно движение на хора в последните години не е изключено дори да пламне огнище на полиомиелит, допълни той и подчерта, че родителите имат право да взимат решения за децата си, но не и те да са срещу тяхното здраве. В подкрепа на думите си той посочи решение на Хърватския съд от преди година, който издаде осъдителна присъда на семейство, отказало да направи имунизация на децата си. В САЩ имунизациите не са задължителни, но без ваксини срещу основните заболявания децата не могат да бъдат записани в училище, нито младежите в университетите.


© 2024 BBA All rights reserved!