Две години пишем стратегия за здравния туризъм

24.11.2017

Източник: в. Монитор

До две години трябва да е готова стратегията за развитие на здравния и медицинския туризъм. Това каза вчера зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева след участието си на първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз (БЛС).

Според Георгиева това е реалистичният срок за изпълнение на тази задача. Предстои да се направи продуктова стратегия за здравния туризъм. "Това е част от голямата актуализирана стратегия на туризма ни. В нея е заложено да се развият 4 продуктови стратегии. Една от тях е именно здравният и медицински туризъм", обясни зам.-министърът.

По думите й България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете за здраве в Европа, защото страната ни има всички условия да бъде конкурентно място като здравен център, но все още е неразработено. Георгиева посочи, че с цел лечение от януари до септември в България през 2017 г. са били над 26 000 чужденци, а за цялата минала година посещенията с тази цел са били над 47 000. "Вероятно е имало и нерегистрирани туристи, които са били в страната ни с такава цел", уточни тя. Прогнозата, по думите на Георгиева, е че ще нараства броят на посещенията с цел лечение предвид застаряването на населението в Европа. "Целта ни е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация. България има голям потенциал за развитие на този специализиран вид туризъм, защото предлагаме добро съотношение между цена и качество на услугата. Всичко това си струва да се промотира", подчерта зам.-министърът на туризма. "Основно на здравен и медицински туризъм у нас идват хора от съседните страни и от Централна Европа, като те основно посещават балнеокурортите ни", уточни Георгиева.

"България е втора в Европа след Исландия по съществуващи ресурси на минерална вода", каза на конференцията Лилия Арсова - директор на дирекция "Туристическа политика" към МТ. Тя припомни, че в България има 435 сондажа и каптирани естествени извори, 19 балнео-курорта от национално значение и 35 - от местно, 34 климатични морски летовища, с което има отлични възможности за развитие на спа, уелнес и балнеотуризъм. "От туристическите ни райони Долината на розата е с водещ здравен туризъм", добави още Арсова.

Татяна Ангелова от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация каза, че България е привлекателна заради местоположението си и благоприятния климат и има условията за развит здравен туризъм - калолечение, минерални извори, екологично чисти райони. 


© 2024 BBA All rights reserved!