Д-р Десислава Станева: Нашата страна разполага с много добри специалисти в различни области на медицината.

05.05.2021

 

Д-р Десислава Станева е едва на 30 години, но е сред най-обичаните акушер-гинеколози в болница „Надежда“. Редица  бъдещи майки избират да поверяват на нея проследяването на бременността си и раждането на своето дете.

Освен в родилна зала, работата ѝ я отвежда и в операционната, където открива своето истинско призвание – оперативната гинекология. Споделя, че именно в тази област иска да постигне най-големите си успехи.

Преди няколко години обаче тя се насочва и към едно друго, сравнително ново направление на специалността – естетичната гинекология и с подкрепата на екипа и ръководството на болница „Надежда“ д-р Станева започва да развива успешно това направление в лечебното заведение. Съвсем наскоро доктор Станева беше отличена в класацията „40 до 40“ на Дарик радио.

 

Бяхте отличени в класацията „40 до 40“ – какво означава за вас това признание?

Присъствието ми в класацията ми носи радост. Това не е признание за мен самата, а по-скоро е признание за всички колеги и учители, които са работили с мен през годините и са оформили личността ми.

 

Д-р Станева, много се шегувахме, че след локдауна следва бейби бум. Имаше ли истина в тези шеги?

В известен смисъл може да говорим за малък бейби бум, но на локално ниво – в определени здравни заведения. Всички знаем обаче, че тенденцията в България по отношение на естествения прираст, е той да поддържа отрицателни стойности. Тези стойности се запазват негативни и към момента.

За последната календарна година не се отбелязва покачване на броя на ражданията. Броят им дори е по-нисък от предходната 2019 година. Аз, по-конкретно, мога да визирам стойностите в нашето лечебно заведение, в което отбелязахме ръст в броя на ражданията за 2020 година.  Завишен при нас е и броя на ражданията за периода януари-март 2021 година спрямо броя им за същия период предходната година.

Нека не забравяме, че една бременност трае около 9 календарни месеца и резултатите от новите условия на живот, наложени от епидемиологичната обстановка с коронавируса, станаха факт през последните месеци.

 

Вие сте едва на 30 години, за съжаление такива въпроси към млади специалисти са неизбежни – защо останахте в България? Вие мислила ли сте да заминете и да работите в друга държава?

Да бъда напълно откровена с вас, по време на студентските си години имах планове за обучение и работа в чужбина. След завършването на университета съдбата ме срещна с екипа на МБАЛ „Надежда“ и останах в България. Тук, в нашата страна, обстановката за младите лекари е далеч от розова, но с ръка на сърцето заявявам, че не съжалявам за решението си.  Бих отишла в друга страна за кратък период  от време с цел обучение и придобиване на опит, който да върна обратно в България и да прилагам в професията. Обичам родината си и с напредването на годините съзнавам, че мястото ми е тук. Не мога да си представя да живея другаде, колкото и преувеличено  да звучи. Ние, българите, имаме прекрасни обичаи и нрави, без които аз не бих се чувствала комфортно. Както прочетох в една книга преди няколко месеца – „коренът ще ме дърпа“ на обратно.

 

А защо толкова много Ваши колеги не остават?  Какво трябва да се направи, за да останат в страната и да работят тук?

Нашата страна разполага с много добри специалисти в различни области на медицината. Всеки млад колега би избрал да се обучава и работи в голяма учебна база, по възможност университетска, където са съсредоточени тежки случаи, с оглед на това да натрупа богата клинична практика. За съжаление, броят на такива лечебни заведения е ограничен. Една част от колегите не остават в България по тази причина. Те заминават в търсене на специализация с повече практическа заетост, по-съвременни методи и подходи, по-добро заплащане. Изборът на място за обучение и работа е индивидуален. Всеки трябва да прецени на какви жертви е готов и в името на какво.

 

Оперативна гинекология е първата ви „страст“ – защо се насочихте към това?

Как ме привлече оперативната дейност? Всичко започна още в студентството ми, когато за кратко време работех като санитар в операционната зала на едно спешно звено. Там, бих казала, покълна семенцето на любовта ми към хирургията. Толкова непознато беше за мен тогава, а така силно ме привлече.  В последствие по време на специализацията си срещнах много колеги, които дадоха своя принос покълналото тогава семенце да стане моя страст.

В операционната се чувствам добре, чувствам се на мястото си. Изключвам себе си от околния свят и се съсредоточавам в интервенцията.  Хирургията за мен е творчество – да твориш върху човешкото тяло. За нея се изисква дисциплина, отговорност, екипност, не на последно място способност на емпатия. Разбира се, аз съм млад специалист, пред когото стои дълъг път за вървене. Дали оперативната гинекология ще стане мой основен път в професията – само времето ще покаже.

 

Втората Ви страст обаче е едно направление, което като че ли е малко познато на пациентите у нас – естетичната гинекология. Признавам си, и за мен е непознато. Какво представлява всъщност?

Естетичната гинекология е сравнително ново направление в специалността Акушерство и гинекология, което стана по-известно в България през последните няколко години. Тази клон на специалността е свързан с извършването на миниинвазивни или неинвазивни интервенции в интимната област с цел корекция на анатомията й, лечение на генито-уринарния синдром с изява  вулво-вагинална атрофия и уринарна инконтиненция.

 

Предполагам, че е по-малко познато, защото жените се притесняват да говорят за такива проблеми. Какви пациентки идат при Вас и трудно ли взимат решението да дойдат, като споменахме притеснение?

Всяка жена има различни проблеми и потребности в различните си възрасти. Естетичната гинекология може да помогне почти навсякъде – от репродуктивната възраст през следродилния период  до постменопаузалния. Най-честите оплаквания на пациентките са вагиналната сухота, болезнения полов контакт, а от там и намаленото до липсващо сексуално желание,  промяна на цвета на кожата и визията на интимната зона, неволното изпускане на урина.

Разбира се, притеснение има у жените, когато трябва да разговарят по темите, свързани със секса – намалено либидо, болезнен и неудовлетворяващ полов контакт, изпускането на урина. Трудно е на една жена да вземе решение да посети специалист за консултация по тези въпроси. За нас – като лекари, е изключително важно след влизането й в кабинета  тя да бъде предразположена да сподели открито проблемите си, да разбере, че не е единствена с тези оплаквания и че вече има нови методи за решението им.

 

Казвате, че естетичната гинекология е подценявана в медицинските среди, защо?

Да, част от колегите подценяват естетичната гинекология, а друга част от тях не са запознати по-детайлно с този клон на специалността. Това има своя негативен ефект - отклонява пациентката от решението на проблемите й. Често срещам мнения, че естетичната гинекология се занимава с  козметични процедури с ниска или дори липсваща ефективност, което, смея да твърдя, не е така. 

Естетичната гинекология има своето място. Тя не е каприз, а необходимост при определени обстоятелства или след определена възраст на жената.

 

На финала ще ви върна към раждаемостта у нас, задоволителни ли са нивата? Защо жените се решават на по-късна възраст на тази крачка?

Както казах по-рано в разговора ни, естественият прираст на страната ни поддържа отрицателна стойност, което показва, че нивата на раждаемостта у нас  са с незадоволителни стойности. Средната възраст на българката, на която тя ражда първото си дете, е 27-28 години. Причината за това е желанието на жената да постигне т.нар. социална зрялост – да завърши образованието си, да изгради кариерата си, да бъде финансово подсигурена.

В последните години все повече млади жени споделят за трудността при намирането на подходящ партньор за създаване на семейство, което вероятно се дължи на забързания ни живот и все по-малкото време за общуване помежду ни. Наложените мерки във връзка с епидемиологичната обстановка задълбочиха тези обстоятелства.


© 2022 BBA All rights reserved!