Д-р Дора Маринова: Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък може да е Ковид-19

02.08.2021

„Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък и смъртоносен може да е Ковид-19“, заяви доц. д-р Дора Маринова, началник на Ковид сектора към Вътрешно отделение в УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе - лечебното заведение е член на Българска болнична асоциация.

 

„Оцелелите след много тежък Ковид-19 се възстановяват с месеци. Ако пък се разминете с леко и неусетно разболяване, може да имате симптоми с месеци като умора, задух, стягане в гърдите, главоболие, които могат да ви инвалидизират и да ви карат да се чувствате болни доста дълго време. След Ковид-19 просто не сте същите като преди“, разказва д-р Маринова.

 

УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе е готова във всеки един момент за неминуемото покачване на заболеваемостта. Има план, както за разширяване на сектора, така и за увеличаване на персонала. Има и достатъчно медикаменти, кислород, предпазни средства.

 

„Очакванията за следващата вълна са за изключително рязко покачване на заболеваемостта в един момент, което със сигурност ще доведе до бързо запълване на местата в болниците и претоварване на здравната система. Като обобщение – чувстваме се подготвени, но дали това наистина е така ще разберем чак когато ни удари поредната вълна“, обяснява д-р Дора Маринова.

 

Тя съветва хората да не се отпускат, а да продължават да спазват добра хигиена, да носят маски в затворени пространства и да спазват дистанция. Това важи и за тези, които са ваксинирани.

 

Ваксинацията е важна част от превенцията на Ковид-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на Ковид-19 при евентуално заразяване, както и да не настъпи постковиден синдром.

 

„Медицинският персонал е важно да е ваксиниран, поради което в УМБАЛ Медика имаме ваксинационна кампания, извършваме тестване за антитела след имунизация и преболедуване, а скоро ще можем да изследваме и клетъчен имунитет срещу Ковид-19“, каза още д-р Маринова.

 

Най-уязвими са хората без имунитет към Ковид-19 и поради тази причина д-р Маринова препоръчва на всички да се ваксинират, като така се намалява риска от развитие на тежък инвалидизиращ или смъртоносен Ковид-19, както и се предотврати постковиден синдром.

 

Доц. Дора Маринова, дм е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести. Носител на наградите „Златен Хипократ” 2008 за отличен успех, „Дарзалас” 2013 за принос в Клиничната онкология, „Млад пулмолог” 2014.

 

Завършва Медицински Университет София през 2008 г. с награда „Златен Хипократ” за отличен успех. През 2013 г. придобива степен доктор по медицина, а през 2014 г. придобива специалност Пневмология и Фтизиатрия към Медицински Университет София. От 2014 г. до 2017 г. е асистент, от 2017 г. главен асистент, а от октомври 2019 г. е доцент по белодробни болести към Катедрата по Белодробни болести на Медицински университет София, МБАЛББ "Св. София". От 2020 г. доц. Маринова е част от екипа специалисти на УМБАЛ Медика Русе.

 

Интервюто с доц. д-р Дора Маринова е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!