Доц. Макрета Драганова, зам.-декан на Факултета по обществено здраве в Медицински университет – Плевен: Август е подходящ за ваксиниране

09.08.2021

Доц. Макрета Драганова е заместник-декан по научната дейност, качеството и акредитацията на Факултета по обществено здраве в Медицински университет – Плевен. Преподава на студенти от специалностите „Управление на здравните грижи“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ , „Опазване и контрол на общественото здраве“ и „Медицинска козметика“. Доц. Драганова е първият председател на Националната комисия по професионална етика на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (2003 – 2016 г.).

 

Доц. Драганова, все още много хора се въздържат, плашат или са категорично против да се ваксинират срещу COVID-19. Какво е Вашето послание към тях?

 

- Уважаеми съграждани, замислете се защо още не сте се ваксинирали! Хипотетично можем да приложим следните разсъждения: Първо, „защото ме е страх!“ – Добре, но от какво повече Ви е страх - от боледуването от COVID-19, което е свързано с изолация, евентуални усложнения и хоспитализация, последващо продължително постковидно възстановяване…или от ваксината? За себе си аз реших, че по-малко се страхувам от ваксината Второ „ще почакам малко!“ – често срещан отговор…, но какво чакаме??? Добрата ваксина е навреме поставената ваксина! Есента идва! Ситуацията едва ли ще става по-безопасна…А за да се ваксинираш, трябва да си здрав и да дадеш достатъчно време на своя организъм да реагира адекватно на ваксината. В заключение: Не чакайте повече – месец август е подходящото време да се ваксинирате и така да бъдете по-спокойни за собственото си здраве и за здравето на вашите близки.

 

Вие кога решихте да се ваксинирате?

 

- Ваксинирах се  през месец февруари 2021 г. с два приема. Не се колебах изобщо. Решението си взех още при появата на COVID инфекцията. Просто чаках възможност да го реализирам. Аз и семейството ми се ваксинираме ежегодно с противогрипна ваксина в продължение на 25 години. Като хора с медицински познания, ние сме убедени в значимостта на своевременната и адекватна профилактика.

 

Защо е важно решението за ваксинация да бъде информирано и да почива на научните доказателства?

 

- Според мен, решението за ваксинация е по-скоро резултат от житейската философия на човека. Да, разбира се, сега има много възможности и достатъчно информация, така че всеки от нас преценява от каква информация има нужда, как ще я възприеме, на кого ще повярва. Лично за себе си мога да кажа, че по принцип се старая да бъда информирана, но когато взех решението си за ваксиниране, нямах потребност от научни доказателства и специализирано обучение. Аз просто вярвам във ваксинотерапията и в науката. Вярата ми е в основата на решението, което взех.

 

Водещи експерти подчертават, че масовата ваксинация не само ще намали тежките случаи и хоспитализациите, но и ще спре появата на нови варианти на коронавируса. В този смисъл всяко индивидуално решение е важно за общото благо и общото бъдеще. Вие убеждавате ли свои близки, познати и пациенти в ползите на ваксините?

 

- Разбира се, че се опитвам да убеждавам, но не да принуждавам. Считам, че всички ние, хората с медицинско образование, следва на първо място да убеждаваме и възпитаваме с личен пример. Това важи, както за ваксинотерапията, така и за всички аспекти на здравословния начин на живот. Не може да пушим, а да говорим на другите: „Тютюнопушенето е вредно за Вашето здраве!“. Не може ние да не се ваксинираме, а да убеждаваме гражданите: „Ваксинирайте се!“

Естествено, не само личният пример е метод на убеждение. Трябва да се използва всеки разговор, всяка възможност да се насочва вниманието на обществеността към значимостта на ваксинотерапията. От личен опит мога да споделя, че е изключително трудно да убедиш, особено представителите на медицинската общност. Повярвайте ми – много е трудно, но не е невъзможно. Просто трябва време – фактите се осъзнават - от едни по-бързо, а други се нуждаят от повече време, повече разговори, за да повярват. Налага се да бъдем търпеливи.

 

На какво ни научи COVID пандемията?

 

- На този въпрос мисля, че не може да се отговори еднозначно. COVID пандемията определено ни се отрази – както физически и психически, така и на начина ни на живот. Като позитивен човек ще споделя личното си мнение относно положителните ефекти, които съм осъзнала: станахме по-търпеливи; усъвършенствахме се в областта на информационните технологии; възроди се семейството като ценност за повечето от нас; достигна се до обществено признание за труда на медицинските специалисти; повиши се хигиенната и социалната култура на гражданите; създаде се възможност за преоткриване на българските красоти.

 

Човечеството преминава през тежко изпитание, но и медицинската наука е много напреднала. Вярвате ли в добрата перспектива за справяне с кризата, която се развива във всички направления - здравеопазване, икономика, социален и културен  живот,  образование, свободно време и т. н.?

 

- Определено, да! Вярвам, че животът е като деня и нощта, т.е. след всеки труден период идват и добри времена. Пожелавам на всички оптимизъм и вяра. 

 

Интервюто с доц. Драганова е предоставено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, като част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюзНационална пациентска организацияНационално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюзЦентър за защита правата в здравеопазванетоБългарска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!