До ноември тестват между 5000 и 7000 учители в София за коронавирус

25.09.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Между 5000 и 7000 учители в София ще бъдат проверени с бързи тестове за антитела до края на октомври, за да се види колко от тях са прекарали или са с протичаща в момента коронавирусна инфекция и да се ограничи разпространението й. Това обяви в четвъртък шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. В скрининга ще бъдат обхванати около 10% от преподавателите, а от началото на септември са тествани 350-400 учители.

"Фокусът ще бъде върху учители от рисковите групи - хората със специфични незаразни хронични заболявания, около и над 60 г., имащи предиспозиция за изкарана или съмнение за прекарана COVED инфекция", обясни Пенчев.

Нужда от затваряне на училища заради COVTD-19 за момента няма, допълни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Двамата бяха на откриването на нов ангиограф в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Поне в 13 града вече има училища с инфхектирани деца или преподаватели. За първи случай на заразен ученик в столичната Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" съобщиха от училището вчера. Той е от 10 "ж", целият клас мина на дистанционно обучение.

Под карантина мина и трета паралелка в Пловдив заради осмокласник от езиковата гимназия "Иван Вазов".

Всички случаи в училищата са внесени и предаване на заразата вътре няма, коментира министърът.

По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до вчера 81 ученици и деца (0,01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19. Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 70 (0,07%). Карантинираните след контакт с болен са 104-ма. Временно е преустановен учебният процес за 127 паралелки (0,3%).

Министър Ангелов всеки ден е в контакт с министъра на образованието и с директора на СРЗИ. Напомни, че е задължително да се спазват всички препоръки на здравните власти.

Същото важи и за депутатите, каза професорът. Няма заповед, която да освобождава депутатите от носене на маски на закрито. Коментарът му бе по повод писмено запитване от социалисти дали сградата на НС и пленарната зала са обществени места, в които носенето на маски е задължитено.

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", гласи отговорът му. Но вчера добави, че "когато говорим, че сме в битка с невидим враг, тя се води с единение, а не с управляващи или опозиция. Странно е, когато говорим за ограничителни мерки, в които всички трябва да са обединени, носенето на маски на закрито да се поставя под съмнение. Вярвам, че в левицата има здравомислещи лекари и като такива могат да дадат правилните съвети на колегите си в парламента.

160 бяха новите случаи вчера - 4,5% от тестваните 3526, лочинали са 12. Сред тях е мъж на 32 г. от руенското с. Припек с придружаващи заболявания.


© 2024 BBA All rights reserved!