Днес е големият дебат за здравната реформа - много здравни каси или задължителна здравна застраховка

26.09.2018

Източник: в. 24 часа

Демонополизация на здравната каса или задължителна здравна застраховка като начин на доплащане.

Тези два варианта за нов модел на здравно осигуряване ще обсъждат днес лекари, пациенти и държава в лицето на здравното министерство, Министерския съвет и Народното събрание на кръгла маса в НДК.

Основните предложения на екипа на здравния министър Кирил Ананиев са в управлението на средствата от здравни вноски да се включват още няколко каси, конкурентни на НЗОК, или пациентите да доплащат -първо чрез минимална задължителна здравна застраховка и отделно да плащат 15% от сумата за лечението им в болница, която е до 700 лв. Всичко нагоре ще се поема от застраховката.

Кой да поема тази застраховка - пациент или работодател, колко да е тя, както и ред други детайли като участието на лекарския и зъболекарския съюз в договарянето на цените на медицинските услуги се очаква да бъдат обсъдени днес.

Ще се приемат и нови идеи и предложения, които могат да обогатят и изменят сегашните. Целта е новият модел да бъде широко обсъден с всички заинтересовани страни, преди Ананиев да го представи в парламента.

 


© 2024 BBA All rights reserved!