Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум.

27.11.2017

Източник: в. Капитал Daily

Бюджетът на здравната каса през следващата година за медицински дейности ще бъде 3.6 млрд. лв., с над 400 млн. лв. повече отколкото през тази година. Въпреки рекордното увеличение на средствата за здраве обаче те няма да отидат за най-доброто и качествено здравеопазване, а основно за увеличаване на парите за плащания по клинични пътеки за лечение в болниците. Това стана ясно по време на гласуването на второ четене на законопроекта в бюджетната комисия.

Проблемът е, че комисията остави двата първоначално заложени мораториума за плащане от следващата година, като смекчи единия. Става въпрос за забраната за сключване на договор със здравната каса на нови болници и отделения през 2018 година, както и едногодишния мораториум за плащане за нови лекарства. Двата текста бяха модифицирани леко, но това не променя смисъла им.

Леко смекчаване за болници и отделения, но недостатъчно

Според предложението на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, което беше одобрено от депутатите, здравната каса ще сключва договор с нови болници и отделения, ако в съответното населено място няма други такива. Например ако в Девин няма кардиология и такава започне работа или пък бъде основана хемодиализа, тя ще може да има договор. Ако обаче в София бъде основана иновативна хирургична клиника с нови методи на работа, тя няма да сключи договор с НЗОК, защото в София вече има хирургии.

Забраната за нови лекарства остава

Мораториумът върху новите лекарства, предложен от финансовото министерство и одобрен впоследствие от правителството и депутатите на първо четене, също остава в сила. Това означава, че пациенти, основно с рак, няма да имат достъп до животоспасяваща терапия през следващата година по неясни причини.

В същото време лекарствата са минали оценка на здравните технологии, с най-ниска цена в ЕС са и са предоставили отстъпки на здравната каса, т.е. изпълнили са всички условия, за да бъдат заплатени.

По предложение на депутатите мораториум върху нови лекарства няма да има само ако те са генерични - точно копие на оригиналното лекарство след изтичане на патента. Причината е, че генеричните медикаменти са с по-ниски цени от оригиналните и така НЗОК ще може да пести средства, ако те заместят оригиналния продукт.

Без думи

На практика средствата, които ще спести касата, са 25 млн. лв. при общ бюджет за лекарства за 2018 г. от над 1 млрд. лв. годишно. В нито една страна от ЕС не е известно да има мораториум върху всички нови лекарства по финансови причини.

"Не мога да намеря достатъчно възпитана дума, за да изразя несъгласието си с тези мерки. Има дълбоко неразбиране за ролята на здравната каса и политиката в здравеопазването. Целта не може да бъде счетоводството на здравната каса, целта е да лекуваш хора. А не можеш да ги лекуваш, като забраняваш нови методи, нови лекарства и нови болници. Точно благодарение на новите методи медицината е стигнала дотук", коментира Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

***

Бюджет 2018 мина с леки корекции

След слаб дебат и с козметични промени премина гласуването на второ четене на Бюджет 2018 в бюджетна комисия. Най-едрата промяна са 8.1 млн.лв. повече за персонал в бюджета на здравното министерство за сметка на капиталовите му разходи, които ще отидат за увеличние на заплатите в детски домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери. Леко завишени бяха разходите за Македонски научен институт, ВСС, националната библиотека, Рилския манастир. Увеличението е за сметка на капиталовите разходи на държавата. Депутатите отново направиха реверанс за земеделските производители като повишиха с по-малка стъпка минималния им осигурителен доход. Първоначалното предложение беше той да стане 480 лв. на месец, но в последствие се гласуваха 350 лв.


© 2024 BBA All rights reserved!