Депутатите одобриха още 27 млн. лева за здраве

24.11.2017

Източник: в. Монитор

Депутатите се съгласиха да добавят още 27 млн. лева разходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това предложи още в сряда новият здравен министър Кирил Ананиев, който увери, че парите ще дойдат от резерва, като в никакъв случай в момента не трябва да се намаляват парите за други дейности.

По време на второто четене на бюджета на здравната каса в бюджетна комисия предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Така средствата за първична извънболнична помощ за догодина ще се увеличат със 7 млн. лева, парите за специализирана извънболнична помощ - със 7 млн. лева, с 3 млн. лева да е по-голям бюджетът за медико-диагностичните дейности и с 10 млн. лева - тези за стоматологична дейност. По този начин сметката за догодина е с над 434 млн. лева повече спрямо тази за 2017 г.

"Даде се възможност новите дейности да се позволят в случаите тогава, когато клинична пътека не е изпълнявана на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което също ще гарантира по-добър достъп по отношение на дейности, които не са били изпълнявани досега в региона", поясни Дариткова пред журналисти.

Тя даде за пример болницата в Смолян, която със средства от Министерски съвет ще реализира придобиване на апарат за инвазивни процедури и в следващата година ще може да се изпълняват такива клинични пътеки в областното лечебно заведение. "Досега пациентите от Смолянска област нямаха възможност да получават животоспасяваща медицинска помощ и най-близката инвазивна лаборатория беше на 100 километра. Това ще бъде позволено следващата година, защото това е в интерес на българските пациенти и на техния живот и здравна сигурност", разясни Дариткова.

По време на гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) депутатите се съгласиха и да вдигнат минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 300 лева на 350 лева, по предложение на Светла Бъчварова. Според първоначалния вариант на законопроекта минималният осигурителен доход бе предложен да бъде 480 лева.

 


© 2024 BBA All rights reserved!