Дават още 150 млн. лв. за хората с увреждания Борисов: Напредък е, че всички седнахме на една маса

01.08.2018

Източник: в. Телеграф 

Още 150 млн. лв. ще отпусне правителството за хората с увреждания догодина.

Това обеща премиерът Бойко Борисов вчера след петчасова среща с техни представители в Министерски съвет. Промените, касаещи хората с увреждания, бяха обсъдени в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Реформа

"Сега в тази система отива половин милиард, а за новия бюджет може да гарантираме 150 млн. лв. повече. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни", заяви премиерът след разговорите. "Ще смятаме още, но все пак трябва да знаем какво държавата може да си позволи", уточни Борисов. По думите му, ако искаме да сме цивилизовани, е добре да имаме ясна сметка какво да се задели в бюджета и кои приоритети да отпаднат. "Аз се наслушах за самолети, за вертолети за какво ли не", допълни премиерът. Той съобщи, че промените в социалните закони засягат 700 000 души, а 88 000 са тези с тежки увреждания, които се нуждаят от чужда помощ. "Ще видим дали всички те се нуждаят, дали са реално съществуващи. Като няма електронен регистър, може да има злоупотреби", каза още премиерът и обяви, че съществуващата информационна система ще бъде обновена. Наличната, за която са платени близо 2.5 млн. лв., не носи никаква информация, призна Борисов. "Много агенции, неправителствени организации, министерства, много пари и ефектът накрая е, че има протест", коментира още той. Идеята е подобреният регистър да показва реалния брой на хората с увреждания, като така ще се вижда и личната нужда за всеки от тях. Премиерът е поел ангажимент родителите на деца с увреждания да се включат в работните групи. Това ще позволи своевременно да подават сигнали за нередности с медицински изделия, които веднага да се дават на полицията и прокуратурата.

Спор

Срещата на "Дондуков" 1 е продължила толкова дълго заради различните мнения по много от темите, призна Борисов. Според него при тези диаметрално противоположни позиции е съществен напредък, че двете страни са на една маса с представителите на правителството. Един от казусите е бил под чия шапка да е стандартът за помощните средства. Участниците са се обединили около това, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, ще бъдат готови до есента, за да могат депутатите да ги разгледат и обсъдят. "Не искаме помощи на калпак, а спрямо конкретните нужди на хората с увреждания", коментира Мая Стоицева от протестиращите майки. Тя уточни, че палатките пред парламента остават до гласуването на реформата.

 


© 2024 BBA All rights reserved!