Държим световен рекорд по смъртност от COVID

05.11.2021

Източник: в. 24 часа

 

Нашите политици носят огромна вина, че не се обединиха около националния проблем с ваксините, за да бъде той ясно и еднозначно решен. Те използват обществото като залог за собствените си интереси, обвиняват се един друг за действия или бездействия и изпадаме в още по-тежка ситуация. Това казва пред „Труд“ Андрей Марков. Питаме го и за идеята на Българската болнична асоциация неваксинираните да доплащат лечението си, както и защо България е на водеща позиция по смъртни случаи от COVID.

 

Г-н Марков, истина ли е, че здравната ситуация в момента е национално бедствие, както твърди служебният здравен министър?


Не твърди служебният здравен министър. Твърди го и проф. Иво Петров, твърдят го и професионалистите лекари, твърдят го и хората, които работят в COVID отделения, твърди го и цялата медицинска общност, поради факта, че много хора в момента загиват. Ние държим абсолютен световен рекорд по отношение на смъртност от това заболяване. Така че, да, това е национално бедствие - ние загиваме и се стопяваме. България е най-бързо смаляващата се държава в света. Това е положение на война.

 

Защо в България толкова много хора умират от COVID?


В България се прекалява с отпускането на безконтролно отпускане на лекарствени средства. В случая възможността да се купуват антибиотици и да се прилагат по собствено усмотрение от хора, които са притеснени и не знаят как да действат, е една от причините, които ни оставят без имунитет, тъй като ликвидираме флората, която е основният източник на защита в човешкия организъм. Когато пациент в отслабено имунно състояние се срещне с вируса, той е много податлив и когато развие бактериална инфекция, каквато се случва при COVID инфекциите, лекарите нямат инструмент, с който да влияят. Тоест, болните вече имат резистентност. Общата резистентност в България спрямо антибиотиците е една от основните причини според медиците да имаме такава висока смъртност. Лекарите практически са оставени без инструменти, нямат вариант за изход от ситуацията.


 
Как в държави от Европейския съюз, които имат сходна заболеваемост с нашата, пациентите, които стигат до реанимация оцеляват, а при нас над 90% умират?


Основна причина е злоупотребата с лекарствени средства в неподходящо време по неподходящ начин. Ние нямаме инструменти, с които да преодоляваме тези трудни ситуации.

 

Какво е положението в „Аджибадем Сити Клиник“ и „Токуда“ по отношение на болни от COVID-19.


Изключително тежко е. Всичко е пълно. Имаме листа на чакащи - за всяко освободено легло чакат пациенти, за да бъдат приети веднага. Няма момент, в който да можем да регистрираме случай, при който да кажем: Имаме свободно легло. Всяко освободено легло се заема за минути. Говорим за ситуацията в момента.

 

Болничната асоциация предложи пациентите, които не са ваксинирани, да доплащат лечението си. Имаше възражение, че това е дискриминация. Отказахте ли се от тази идея?


Не, в никакъв случай, но когато една идея не се срещне подходяща подкрепа в институциите и сред хората естествено е, че решение трудно може да бъде взето. Но в много страни това е практика - за тези, които не са допълнително осигурени, или които не са се ваксинирали, има съвсем друг ред, при който получават помощ. Ние в България си играем на много социални и на много ангажирани, но се оказва, че го правим твърде късно. По-добре беше тази ангажираност да се прояви в ситуация преди да изпаднем в тежко положение и това да ни помогне да не стигаме до кризата, в която сме сега. Защото ние, отгоре на всичко, сме изключително бедни, нямаме средства, а сега в тази ситуация ще похарчим допълнително гигантски пари, за да посрещнем проблема. Тези пари ние ги нямаме и не произвеждаме достатъчно, за да можем за си ги позволим. Тоест, в тази ситуация ние ще обеднеем допълнително.

 

Колко по-скъпо е лечението на един пациент от това, което плаща Здравната каса?


Много е различно и тук няма универсален отговор. В някои случаи, при които в рамките на един нормален възстановителен период с имунен отговор на организма към инфекцията и се преодолява в рамките на 7/8-10 дни, както е стандартно, проблемът не е съществен или е минимален. Но когато пациентите продължават да са в тежко състояние с дни, имаме пациенти, които са с по 60, 70, 80 дни пребиваване, естествено, че една пътека от порядъка на 1400 лв. по никакъв начин не може да покрие разходите за такъв пациент.

 

Закъсня ли мярката локдаун?


Не бих казал, че локдаунът е закъснял. По-скоро е закъсняла мярката всеобща мобилизация и пълно ваксиниране на населението. Би следвало това да е решението и то навреме. Когато сме стигнали до положение, при което вече губим толкова много човешки животи, естествено, че тази мярка е необходима. Може би надеждата на правителството и на медицинската общност е била, че рано или късно хората ще разберат необходимостта от ваксини и ще се вразумят, защото явно ни липсва здравият разум в дадени ситуации. Локдаун е необходима мярка, за да можем да спасим животи.

 

Нормално ли е според Вас след като има локдаун да се правят уговорки, че заведенията могат да са отворени, ако работят само с клиенти със зелени сертификати?


Това е труден въпрос. Хората, които са в този бизнес трябва да разберат, че спазването на мерките, помага обществото да не стигне до ситуация, при която да са загинали изключително много хора и да са обеднели до толкова, че да не могат да си позволят да отидат да прекарат свободното си време в заведение за обществено хранене. Така че и този бизнес трябва да разбере необходимостта от ваксини и да се включи най-активно в контрола по дистанция и спазване на мерки, така както го правят в другите страни, а не да имаме свободно движение и да си затваряме очите и да мислим, че поредният пик на пандемията ще мине покрай нас и ще ни остави незасегнати. Усилията на цялото общество са необходими и трябва всички да разберат този проблем достатъчно добре.
 
Мислите ли, че е редно работещите в определени браншове, имам предвид лекари, учители, всички, които си изкарват прехраната в заведения, задължително да бъдат ваксинирани?


В средите на болничното здравеопазване споделяме твърдото мнение, че тези хора трябва да бъдат задължително ваксинирани, поради факта, че е необходимо първо да пазят себе си и своите близки и колеги и второ, за да не създават риск за пациентите, които посещават лечебното заведение, защото тогава вече се създава сериозна ситуация - нарушава се нормалният ритъм и нормалните очакванията на обществото, че човек ще посети лечебно заведение за болнична помощ и там ще му помагат, без риск да бъде заразен.

 

А във вашата болница какъв процент от персонала е ваксиниран?


Болницата, която аз представлявам и ръководя, е единствената болница в страната сертифицирана с международна акредитация за качество на медицинската услуга. При нас ваксинираните са 94%. Надявам се в бъдеще да увеличим този процент. 100% не вярвам да постигнем, но тези, които не се ваксинират и не се тестват просто не ги допускаме. Не може неваксиниран или нетестван да работи с пациентите. Всеки ден тези, които не са ваксинирани и идват на работа ги тестваме с бърз тест, биват обследвани за клинични симптоми и чак тогава се допускат на работните си места. Но тези хора се броят на пръсти - от общия състав, който е около 700 човека, 94% сме защитени.

 

Страдат ли останалите болни от това, че част от клиниките ви са превърнати в COVID отделения?


Абсолютно. Най-сигурният критерий за това да разберем, че ситуацията е лоша и трудна е увеличената обща смъртност. Ако в началото на епидемията бяхме спокойни, че общата смъртност не беше толкова увеличена, в момента общата смъртност е на изключително високи нива. Неслучайно споменах, че ние сме най-бързо смаляващата се страна. Тоест ние в момента умираме най-много и поради това, че сме ангажирани с COVID и не можем да обърнем внимание в достатъчна степен и на останалите пациенти. Отделенията са пълни с COVID болни и специалистите са заети с лечението на пациенти, които са с приоритет заради разпространението на инфекцията. Обявявайки локдаун ние плашим и хората, които имат нужда от помощ, те са притеснени да посетят лечебни заведения и дори да имат нужда от медицинска помощ се страхуват в тази ситуация да влязат в една такава среда. Това нанася допълнителни вреди на здравето им.

 

Направихте ли проучване след предишния локдаун какво се случи с пациентите, които са с онкологични заболявания, с хронични заболявания? В по-тежко състояние ли се оказаха те заради това, че са занемарили прегледи и посещения при лекари?


При всички случаи ситуацията е усложнена допълнително от забавяне на навременната намеса от страна на лекарите и всъщност смъртта е увеличена. Болните непосещавайки навреме лекарите си, нетърсейки навреме помощ, опитите за самолекуване при всички случаи водят до тежки поражения и до загинали хора.

 

Възможно ли е да стигнем до още по-сериозно затягане на мерките?


Ако не разберем, че трябва да покрием поне 70% ваксинирани, каквото е решението на Европейската здравна организация, възможно е да станем и по-зле. Всъщност ние сами ще се затворим, ще се самоизолираме, ще измрем и ще стигнем до по-тежка ситуация. Това е гарантирано. Ние отдавна предупреждаваме. Всъщност имаше един материал в „Труд“ през миналата година, когато коментирахме темата и когато прогнозата, основана на чисто математически модели, беше, че ние няма да се справим с кризата до 2025 г., ако вървим така с ваксинирането. Прогнозата ми се оказва вярна. Виждаме, че вървим в тази посока и ще продължим да вървим в нея, ако не променим темпа на ваксиниране.

 

Мислите ли, че с кампания от типа на „дайте да се хванем за ръце и да се помолим“ или да подаряваме смарт часовници може да се реши този проблем?


В общия случай такива мероприятия са полезни, но са малко закъснели. Ако наистина успеем да убедим и останалите да се обединим около активността да се ваксинираме всички - и политици, и бизнесмени, и медицинска общност, в това да имаме единна позиция и в никакъв случай да не позволяваме да се разпространява информация от типа на плакати на демонстрация „ковид няма“.
  


Обществото как приема такава информация на екрана? 


Едно такова послание се вижда от стотици хиляди и хората се объркват. Ролята на медиите е много важна - там не трябва да се допуска публикуване на мнения и разпространяване на неверни твърдения, които противоречат на добрата медицинска практика. Без ваксини няма да оцелеем. Може би сме закъснели като общество за едно генерално решение. Ако не трябваше да се ваксинираме, трябваше това да се спре през 19 век, защото видяхте публикуваните скоро данни за Османската империя за сертификат за ваксина от 19 век. Тоест ако не бяхме се ваксинирали, нямаше да стои въпросът пренаселена ли е планетата, 8 млрд. са много. Да, много са. Щяхме да сме 1 млрд. и половина без ваксина. Ако сега почнем да разсъждаваме дали трябва да има ваксини... Мисля, че сме закъснели, тъй като вече сме поели съвсем други ангажименти като общество. Говоря за правата на човека.
 
Само че Европейският съд и съдилищата в много от държавите прецениха, че когато има общностно право то е над индивидуалните права.

Явно нашият съд не е преценил това нещо. Цялото ни общество страда от общото бездействие или от призивите на някои да съблюдаваме правата на индивида. В такава ситуация правата на индивида са свързани с правата на общността, които би следвало да са приоритетни.

 

По политически причини ли се избягва решението ваксините да са условие за работа за определени браншове? Това вече се случи във Франция, Италия, Гърция.

 

Аз имам крайна позиция. Смятам, че нашите политици носят огромна вина заради това, че не се обединиха около националния проблем с ваксините, за да бъде той ясно и еднозначно решен. Те започнаха да използват обществото като залог за собствените си интереси, обвиняват се един друг за действия или бездействия и изпадаме в още по-тежка ситуация.

 

Има ли възможност български болни да бъдат транспортирани в други държави за лечение, както твърди Кацаров?


Теоретично да. В момента практически действия не ми е известно да са предприети.

 

С какво след като нямаме хеликоптери?


Имаме камиони. Разбира се, несериозно е. Но кой е виновен, че се докарахме до там да нямаме една нормална и бърза спешна помощ? Ако в комунистическо време имахме санитарна авиация, имахме самолети и хеликоптери, които осъществяваха тази дейност, то видяхме, че във времето на „демокрацията“ ние сме по-зле.


© 2023 BBA All rights reserved!