Държавният бюджет за здраве трябва спешно да се адаптира към инфлацията

20.10.2022

С 1 лев днес можем да осигурим по-малко за здравеопазването от вчера. Това е резултат от инфлацията, а когато тя достига двуцифрено число и се очаква да надхвърли 20% в края на годината, призоваваме спешно да се адаптира държавният бюджет за здраве. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация в сутрешния блок на БНТ.

 

В цяла Европа националните болнични федерации изразиха тревога, че инфлацията засяга европейския социален модел до степен, в която е застрашено качеството на здравната услуга и достъпът до нея. Призивът е за единна позиция по отношение на разходите и бюджетите за здравеопазване, а секторът да се разглежда като основен приоритет.

 

По думите на адв. Димитрова дори Германската болнична федерация апелира за спешни мерки, за да няма закриване на болници. Тя е категорична, че бюджетът за здравеопазване трябва да може да осигури качествена здравна грижа на всички.

 

„В момента текат преговори между Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса бюджетът за тази година да бъде адаптиран към обстановката, така че парите да стигнат до лекарите и пациентите. Има възможност за компенсация със средства, които бяха заделени в началото на 2022 г.“, обясни председателят на ББА.

 

Адв. Свилена Димитрова посочи, че макар да има възможност за мерки през тази година, трябва да се отправи поглед и към 2023 г. и за парламента приоритет номер едно да бъде адаптирането на бюджета за здраве към двуцифрената инфлация.

 

„Всички болнични мениджъри искат да увеличат заплатите на персонала. Механизмът, който беше предложен не сработи. За сметка на това има възможност допълнителни бюджети да стигнат до лечебните заведения в момента“, каза още адв. Димитрова.

 

По думите й това, за което трябва да се мисли на първо място е качеството на здравната услуга и интереса на пациента, както и осигуряването на достъп до здравеопазване в цялата страна.

 

Председателят на ББА подчерта, че се надява актуализацията на цените на клиничните пътеки да бъде тема и в новия преговорен процес.


© 2023 BBA All rights reserved!