Държавните болници затъват, дълговете им са 600 млн.

10.06.2021

Източник: Kmeta.bg 

 

Дълговете на болниците не намаляват, напротив, достигат рекордни величини. За здравеопазването в България може да се съди и по финансовото състояние на лечебните ни заведения. Към 31 декември 2020 г. почти 600 млн. лв. са дълговете на общинските и държавни болници, които са малко над 50% от всички лечебни заведения в страната. Това каза пред kmeta.bg адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската Болнична асоциация (ББА). Държавата ги е субсидирала през годините, за да няма закриване на лечебни заведения, но това води до още по-тежки проблеми, а задълженията се трупат.

 

“В крайна сметка парите излизат от нашия джоб, защото тези болници се финансират от бюджета, а той се пълни с нашите данъци. Пътят към по-качествени медицински услуги, минава през по-ефективна здравна система изобщо. Разкритията във водещи Софийски болници са недопустими, а по-неприятното е че не са голяма изненада за запознатите със системата”, коментира адвокат Димитрова.

 

За общинските лечебни заведения може да се каже, че са в състояние на фалит от години. Задължения се трупат и към персонала, и към кредиторите. Има болници, които дават частично заплати. “Лечебните заведения са пред разпад”, предупреждават още от миналата година от Сдружението на общинските болници, които са и член на Българската стопанска камара.

 

“В общинските болници няма кой да работи. Парите са от една страна, от друга са нормативните уредби – доколко този тип лечебни заведения имат право да лекуват. До скоро не беше разрешено да се лекува пневмония, а сега ще трябва и коронавирус. Колегите се страхуват”, коментира тогава председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

 

Как би могъл да се оправи проблемът?

 

През годините различни партии са предлагали различни варианти за допълване на дефицита в здравеопазването, включително да се увеличат здравните вноски и да станат 12% от минималната работна заплата. Дали да има повишение и колко да е то, подлежи на сериозен дебат и преценка от страна на социалното и финансово министерство. Факт е обаче, че идеята не се е приела до този момент. “Решението на проблема с натрупалите дългове болници е политически, опциите са различни”, убедена е Свилена Димитрова. Според Българска болнична асоциация пътят трябва да е комбиниран за този, който се осмели да отвори кутията на Пандора, наречена “Здравеопазване”.

 

“Има много други обсъждани варианти – приватизацията трябва да се обмисли внимателно и да не се отхвърля, защото има опасност един ден да се изправим пред невъобразимо много дългове на държавните и общински болници и когато се стигне до приватизация, никой да не иска да инвестира в тези лечебни заведения. Факт е, че здравеопазването струва пари и черпи ресурси, но то е ключово за просперитета на нацията.

 

Има и друг подход, който се базира на прегрупиране и даване на ниво на компетентност на болниците, но отново експерти трябва внимателно да го разгледат от всички страни. Възможно е, примерно, всяка болница да покрива пакет базови грижи, които се заплащат от НЗОК, а всичко друго да се доплаща. Възможно е общинските болници да се организират именно да обезпечат този пакет, а по-сложните случаи да се пренасочват към лечебни заведения от по-високо ниво. Всичко е въпрос на диалог. Но той трябва да се проведе, за да не стане твърде късна или твърде скъпа една подобна алтернатива”, коментира председателят на ББА.

 

Свилена Димитрова уточни, че има и добри примери за успешно функциониращи общински болници, каквато е тази в Самоков. “Затова управлението е важно, затова и новият здравен министър предприема промени”, смята адвокатът.

 

Реформата в здравеопазването и следването на добър модел не е лесна задача. Важно е, когато се избира, да се правят каквито и да е промени, да се извършва обмислено и след съгласуване с професионалните организации и болничните сдружения, и представители на всички страни – лечебни заведения, пациенти, застрахователи и т.н. “Реформата трябва да бъде направена така, че да не се притесняват пациентите, че нямат достъп до необходимата им здравна помощ, и така, че да не се спират инвестициите в здравеопазването, които ще ни гарантират модерна здравна помощ на европейско ниво”, убедена е адвокат Димитрова.

 

ЛИНК 


© 2023 BBA All rights reserved!