Държавата поема прегледите на бедните при джипи. Увеличават с 3 млн. лева бюджета на социалния фонд

10.10.2017

Източник: в. 24 часа

Държавата да поема прегледите при джипи и специалист на бедните граждани, които не могат да плащат здравни осигуровки. Такова предложение подготвят здравното и социалното министерство, съобщи пред журналисти в Пловдив здравният министър проф. Николай Петров.

Средствата за добол нична помощ на изпадналите българи ще бъдат осигурени от съществуващия социален фонд към министерството. За целта бюджетът му ще трябва да се увеличи с 2-3 млн. лв., обясни проф. Петров. Той е разговарял със социалния министър Бисер Петков, предстои двамата да изготвят предложение към финансовия Владислав Горанов.

В момента държавата плаща само за спешна и болнична помощ на бедните неосигурени граждани. Според проф. Петров въпросът с достъпа до извънболничната може да бъде решен именно с допълване на ресурса на социалния фонд.

В Пловдив министърът откри нов информационен център на Медицинския университет, който е по западен модел и е единствен по рода си у нас. В него са обособени три звена. Първото ще подпомага адаптацията на първокурсниците, второто е за административни услуги на студентите, а третото - за възпитаници на вуза в неравностойно положение. Инвестицията от 3,2 млн. лв. е на МУ.

Проф. Петров остана впечатлен и от университетския симулационен център, в който студентите могат да тренират върху манекени всякакви манипулации и интервенции. Има и виртуална операционна. Целта е студентите да имат още по-добра подготовка ида се намалят медицинските грешки в бъдещата им работа на лекари, обясни проф. Стефан Костянев, ректор на МУ - Пловдив.

"Не съм виждал такова нещо в страната", призна проф. Николай Петров.


© 2024 BBA All rights reserved!