Държавата финансира по-малко клиники за инвитро

31.08.2018

Източник: в. Сега 

26 са клиниките за инвитро, които имат договор с държавния Център за асистирана репродукция, сочат данните на ЦАР, цитирани от "Медиапул". През миналата година клиниките с договори бяха 32, но броят им е намалял заради промените в правилника на фонда, които целяха да се осигури повече прозрачност и ефективно изразходване на средства.

За договор с ЦАР вече лечебните заведения трябва да имат успеваемост от 20% бременности при процедурите, финансирани от центъра, и 15% раждания в последните 3 години. Досега клиниките можеха да избират кой от двата показателя да покрият, а сега вече и двата са задължителни.

От тази година центърът е длъжен да публикува на сайта си и успеваемостта на инвитро процедурите, които финансира. Тя варира между 6.5 и 36%, като най-висок е процентът при водещите клиники, сочат данните.

От тази година държавата финансира и повече опити - 4 инвитро плюс 4 трансфера на размразени ембриони, а периодът на чакане за одобрение е съкратен значително. За първите 6 месеца на тази година връчените заповеди за финансиране са 2600, докато за същия период на миналата година те са били 1653. Периодът, в който двойките са чакали за одобрение и започване на процедурите, е скъсен значително - от около година на 6 месеца. От началото на годината са стартирани 2029 процедури, при 590 от тях е постигната бременност. Родени са 455 деца от стартирали в предишната година процедури.

 


© 2024 BBA All rights reserved!