Данните за развитието на заразата нот Ковид-19

08.07.2020

Източник: БНТ

 

И към данните за развитието на заразата нот Ковид-19, които съвсем не са обнадеждаващи днес. Новите доказани случаи у нас за последното денонощие са 174 при направени 2775 теста. От началото на епидемията положителните проби са 5914. В болница са настанени 470 пациенти, 29 от тях в тежко състояние. Излекуваните са с 85 повече за денонощие. 4 са новите смъртни случая за последните 24 часа. 250 са починалите у нас до момента.

Връщат част от по-строгите мерки срещу Ковид-19, ако новозаразените са повече от 200 на ден. Това каза здравният министър Кирил Ананиев.Обсъжда се падане на ограниченията за влизане у нас на граждани извън ЕС. 14-дневната карантина за пристигащите от Великобритания, Португалия и Швеция обаче остава.

В София новозаразените с Ковид-19 за последното денонощие са най-много – 86.

Кирил Ананиев: Съпоставимо с другите градове не е някакъв пик. Макар че ме притеснява. За сега не предвиждаме нови мерки.

Репортер:  Мерки за цялата страна ще се вземат, ако ситуацията ескалира.

Кирил Ананиев: Според мен преминавайки границата от 200 души вече е един много сериозен сигнал, че трябва да св възстановят част от мерките, които прилагахме до скоро.

Репортер:  След среща на Ананиев с премиера и Националния оперативен щаб стана ясно, че е разпоредено на здравните инспекции и областните щабове да засилят контрола за спазване на противоепидемичните мерки.

Кирил Ананиев: Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине.

Репортер:  Премиерът Борисов е разпоредил да продължи укрепването на болниците с предпазни средства и кадрови ресурси. От БЛС съобщиха, че тестовете за Ковид-19, платени от Здравната каса през месец май са 330.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: При положение, че е разчела средства от 2400 на ден. Да контролираш епидемия, като остават лечебните заведения да тестват пациенти за своя сметка или самите пациенти да се тестват за своя сметка, защото са притеснени за здравето си, не е коректно.

Репортер:  Здравният министър обясни - Касата плаща по 60 лева за тест на човек, приет в болница. Хората под наблюдение и карантина се изследват за сметка на здравните инспекции.

Кирил Ананиев: По желание на ръководители на предприятия на учреждения или пък лично решени на гражданина да се изследва. Тогава вече се заплаща от самите тях.

Репортер:  БЛС и НЗОК договарят по-високи цени на клиничните пътеки. Очаква се те да влязат в сила в средата на месеца. Така тестовете за коронавирус при постъпване в болница ще се поемат от НЗОК.

Община Русе остана без кмет, след като вчера Пенчо Милков постъпи в болница заради положителна проба за коронавирус. Днес обаче двама от зам.-кметовете също се оказаха заразени с Ковид-19.

Репортер:  Временно община Русе ще управлява зам.-кметът Димитър Недев, тъй като неговият ПСР тест е отрицателен. Той обаче ще изпълнява дейността дистанционно. Днес всички административни сгради на общината останаха пусти. В тях се извърши дезинфекция, но много от гражданите недоволстваха, че не могат да бъдат обслужени. От утре община Русе отваря врати, но в нея ще работят само служителите, които са с отрицателни тестове за коронавирус. Всички шефове на дирекции са под карантина, но по-сериозният проблем е, че в момента се издирват не само контактните лица на кмета, но и на неговите двама заместници, които днес дадоха положителни проби за Ковид-19, което означава, че броят на заразените с коронавирус в следващите дни може да нарасне. Какво е състоянието на кмета Пенчо Милков – вижте.

Маргарита Николова: С бронхопнесмония е, с кашлица, отмалялост, отпадналост. Но е в стабилно състояние.

Спасимир Димитров: Тестове за най-близкото обкръжение на кмета - хората, които са били на оперативката.

Диагностициран с Ковид-19 е и собственикът на футболния клуб Ботев Пловдив – Георги Самуилов. Той е настанен в болница, но се чувства добре.

Четирима абитуриенти от различни пловдивски училища са заразени с Ковид-19 след празник в дискотека. Заведението е затворено заради заболели сред персонала.

Репортер:  От областния щаб отказаха да съобщят учебните заведения, за да не се създава паника. Според експертите в областта противоепидимичните мерки се спазват въпреки повишения брой случаи. Има обаче и изключения, признават от щаба. Това са масовите събития като празненствата за спечелването на футболната купа от Локомотив Пловдив и концерти в града.

Дани Каназирева: Tо и предишния ден Античният театър беше много по-пълен отколкото заповедта на министъра предвижда, а именно 50% от капацитета. Разбирате ли, че ние като общество не поемем своята отговорност и не спазваме мерките...

Репортер:  Увеличават се болничните легла в Пловдив – наред с Инфекциозна клиника, в Транспортна болница вече са приети 4 пациенти. Болни с Ковид-19 трябва да се поемат и от общинската болница "Свети Мина".

Дани Каназирева: Голямото ми притеснение за „Свети Мина“ дали ще се справи с организацията и с приемането на пациенти, защото имаме нужда от нея.

Репортер:  Днес се очакват и резултатите от тестовете на общинските съветници в Пловдив, където има доказан положителен случай на заразата.

Преди малко стана ясно, че всички проби на общинските съветници в Пловдив са отрицателни.

Само седем от футболистите на Черно море, чиито втори проби за коронавирус са положителни, стана ясно днес. Те са с лека симптоматика и са на домашно лечение. Първите положителни тестове в клуба и щаба яха общо 16. Очакват се пробите и на контактните лица.

Тити Папазов също е с положителен тест за Ковид-19. Вторият акционер във ФК Левски е без симптоми, а заболяването е открито при рутинните тестове на целия тим. В отбора няма други положителни проби.

След заразяването си с коронавирус плувецът Антъни Иванов се чувства добре и няма никакви притеснения за подготовката си за олимпийските игри догодина.


© 2023 BBA All rights reserved!