Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: ЛЕКАРИТЕ И ЩАБЪТ ЗАСЛУЖАВАТ АДМИРАЦИИ Трябва да бъдем разумни, парламентът категорично не е затворен

30.03.2020

Източник: в. Телграф 

 

- Г-жо Дариткова, ваши колеги от ГЕРБ обявиха президента Румен Радев като разединител на нацията. И вие ли сте на това мнение?

- В момент на криза отношенията между институциите трябва да бъдат в рамките на установените от конституцията и законите на страната. Сега не е време за политизиране и изясняване на отношения. Смятам, че всеки от позицията, която му е отредена в държавата, трябва да прави максимално необходимото, за да може обществото ни да бъде единно и да се справим успешно с едно от най-сериозните предизвикателства в най-новата история на България.

- Имаше много бурна дискусия в парламента и БСП ви разкритикува, че сте спрели парламента, че Народното събрание като институция прекратява работа. Това според вас политически ПР ли е?

- За мен това е една неточна преценка и избор на опозиционно поведение, което е на всяка цена. Трябва да бъдем разумни, парламентът категорично не е затворен. Не е спряла работата му, но е ограничена до законопроекти, които касаят извънредното положение и мерките, които трябва да се вземат във всички аспекти на обществения и политическия живот. Противоепидемичните препоръки важат за всички. Демонстрирайки отново твърдо нежелание да се съобразят с епидемиологичната ситуация, колегите от БСП се стараят на всяка цена да извлекат политически дивидент. В краткосрочен и дългосрочен план смятам, че това е непродуктивно. Ние трябва да бъдем достатъчно дисциплинирани както всички други български граждани и в същото време да не рискуваме заради един заразен да се затвори под карантина 14 дни цялото Народно събра ние и тогава действително ще блокираме парламентаризма. Това се стараем да избегнем с решението да се работи по различен начин.

- Вие като лекар как оценявате действията и препоръките на Националния щаб?

- Високо оценявам действията и усилията на Националния щаб. На този етап смятам, че се справяме добре с предизвикателството на фона на останалите страни в Европа и света. Всички решения и мерки, които се прилагат, са съобразени с чуждия опит за справяне с разпространението. И смятам, че това направи възможно ние да посрещнем пика на епидемията спокойно от гледна точка на медицинската грижа, защото това е целта на всички мерки - да имаме плавно нарастване на заразените и на нуждаещите се от медицински грижи, така че да имаме възможност адекватно да помогнем.

- Ще издържи ли здравната ни система на теста на коронавируса?

- Коронавирусът се оказа предизвикателство за всички здравни системи. Нашата винаги е била критикувана, но в тази ситуация разчитаме, от една страна, на доброто оперативно ръководство на националния щаб, а, от друга страна - на личния ангажимент, отговорността и високото съзнание на всеки един от работещите в системата на здравеопазването. Всички колеги са в напрегнато очакване и трябва да се адмирират усилията на всички, които помагат: на работещите на до броволците, на дарителите.

- Кризата, през която преминаваме, ще наложи ли промяна в здравната ни политика?

- Предизвикателството коронавирус ще направи света различен, след като преминем през него. Това ще касае и здравната ни система. Анализите ще правим после. Да, вероятно ще се наложи преосмисляне на организацията. Едва ли сега някой може да предвиди в какъв аспект ще бъдат промените, защото все още сме в разгара на кризата. Трябва да мобилизираме всички свои сили, за да може да гарантираме живота и здравето на българските граждани. Надявам се, че след това ще можем спокойно да анализираме ситуацията и да намерим нови оптимални решения.

- Българите ли се оказаха по-дисциплинирани в сравнение с други страни или мерките, които бяха приложени у нас, са по-строги?

- И двата фактора са важни. И ранното налагане на строги мерки, и дисциплината, която е необходима, за да може да се изпълняват указанията на щаба. Оказа се, че сме запазили чувството на солидарност и съпричастност. Виждаме добри примери за взаимопомощ и самоконтрол. Вероятно след коронавируса и обществото ни ще бъде различно.

- Допускате ли, че НОИ ще остане без пари за болнични и средства за обезщетения за безработица предвид факта, че вече много фирми декларираха, че ще освободят работници и те ще отидат на борсата?

- Част от мерките за запазване на работните места са разписани в закона за извънредното положение. Допълнителни мерки се обсъждат в Тристранния съвет. Но имам уверението на социалното министерство, че имаме достатъчно ресурс в НОИ за заплащане на обезщетения за безработица и временна нетрудоспособност.

- Много дискусии предизвикаха така наречените бързи тестове. Каква е вашата позиция?

- Чуха се достатъчно мнения по темата. Изказаха се експертите. Решението какви тестове и на кой етап от развитието на епидемията ще се правят трябва да бъде на Националния щаб.

- Вероятно много пациенти ви търсят за съвет по време на извънредното положение. Какви съвети им давате?

- Аз работя в практиката и се налага по-често да консултирам пациентите по телефона. Значително са намалели посещенията в кабинета, което е похвално. Съвременните технологии много ни улесняват, защото има възможност да се получават и снимки и записи на кашлица примерно. Но ако се касае за конкретната ситуация с коронавируса, това, което се дава като съвет, е ограничение на социалните контакти. Социалната изолация е най-доброто средство за предотвратяване на разпространението. Когато имаме епидемиологични данни за възможност за заразяване и съответно оплаквания, във всяко населено място е разработена схема за това как трябва да бъдат насочени и как да се изследват пациентите. Всеки областен щаб информира и координира действията в това отношение.

- Като педиатър да ви попитам потвърждава ли се тезата, че коронавирусът засяга по-рядко по-млади хора и деца?

- Това, с което разполагаме като информация от досегашното развитие на инфекцията, е, че децата боледуват рядко, боледуват по-леко и не са застрашени. Същото важи и за бременните. Този вирус не е опасен за младите и здрави хора. Рисковите контингенти са възрастните и пациентите с различни хронични заболявания.

- А как си обяснявате това високо ниво на заболеваемост от коронавирус в европейски мащаб?

- Сред европейските страни има и добри, и лоши примери. Твърдя, че в България сме сред отличниците засега. Късно въведените мерки за строга социална изолация натовариха иначе добре работещи здравни системи до невъзможност да помагат на всички. Но тенденцията е САЩ да ни изпреварят по темпове на разрастване на епидемията.

- Ще успее ли парламентът да бъде ефективен в условията на извънреден режим?

- Аз смятам, че имаме абсолютните възможности да работим ефективно. Обобщаваме всички необходими законодателни промени, които се налага да се приемат във връзка с извънредното положение. Те ще бъдат обсъждани според решението на председателския съвет само от водеща комисия без съпътстващи. Максимално съгласие ще се търси предварително, за да се представят текстовете в пленарна зала да бъдат приети без сериозни промени. Надявам се, че това ще даде възможност в рамките на един или два дни максимум присъствие в Народното събрание да се приемат повече законодателни промени, така че парламентът да бъде полезен с дейността си за справянето с кризата.

- Според вас ще се стигне ли до актуализация на бюджета и допускате ли сериозни корекции в частта за здравеопазване?

- Ние сме в началото на кризата. Всички разчети за изпълнението на бюджета се правят в Министерството на финансите и по закон само Министерският съвет може да предлага актуализация.

Основното количество средства за системата на здравеопазване е в Националната здравно-осигурителна каса. Те са налични и разходването им на този етап заради кризата е по-малко предвид това, че всички се финансират за дейност. В момента се обсъжда възможност да се финансират всички лечебни заведения по друг механизъм, за да не се допуснат финансови затруднения заради епидемията.

 


© 2024 BBA All rights reserved!