Д-р Венцислав Грозев: Договорено е увеличение на всички клинични пътеки, по които работят общинските болници Увеличават цените на общо 113 клинични пътеки

14.02.2018

Източник: Zdrave.net

„Постигнахме споразумение на ниво работни групи и представители на МЗ и НЗОК за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболнична, така и в болнична помощ, и то такива, каквито бяха в предложенията на БЛС.“ Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев във връзка с преговорите между съсловната организация и касата за рамков договор.

„Настъпиха промени в цените на три или четири клинични пътеки, които на практика са козметични. Всички 113 клинични пътеки, които лекарският съюз предлага за увеличение, са със завишени цени в рамките на около 150 млн. лв. за периода април-ноември 2018 г.“, каза още той.

Д-р Грозев поясни, че 17-те клинични пътеки, за които настояват от Сдружението на общинските болници, са със завишени цени и обеми. Те са основно в специалностите пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. Той допълни още, че са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.

Както Zdrave.net информира вчера, вече е договорено с Министерство на здравеопазването от следващия месец отчитането на касовите бонове от общопрактикуващите лекари да се случва само по електронен път към НЗОК, като опис се прави само на номерата на касовите бонове, без да е необходимо да се вписват личните данни на пациентите.

„Останаха само два текста, които са спорни и ще бъдат дискутирани с Надзорния съвет на НЗОК допълнително на 20 февруари. Единият е свързан с 10-минутния профилактичен преглед, извършван от общопрактикуващите лекари и ситуацията с влизане в сила на общопрактикуващ лекар при презаписването в периодите юни и декември на съответната година. Не сме съгласни 10-минутния преглед да бъде обвързан с качеството му. Ако ви трябват 8 минути за качествен преглед, трябва ли да бъде удължен до 10? Или обратното – ако ми трябват 15, трябва ли да се съобразя с десетте? Времевото изискване трябва да има препоръчителен характер. Нужно е и да се въведат критерии за качество, които да бъдат достатъчно аргументирани и чак тогава да се налагат санкции при необходимост“, каза още д-р Грозев.

При смяната на ОПЛ пък има опасност от дублиране на дейности – както в прегледите, така и в изписването на лекарствени средства, съобщи той. Предложението на БЛС е смяната на лекаря да бъде зачитана от 1 число на следващия месец.

Предстоят още разговори с представители на здравната каса, а Националният рамков договор трябва да бъде подписан до последния ден на февруари и да влезе в сила от 1 април тази година.


© 2024 BBA All rights reserved!