Д-р Венцислав Грозев: Изключително важно е да се решат проблемите с цените на пътеките и с лимитите на болниците

29.11.2017

Източник: Zdrave.net

„Само преди няколко дни проведохме среща с новото ръководство на Министерството на здравеопазването. На този етап от министерството проявяват разбиране и са съгласни, че трябва да се променят алгоритмите на клиничните пътеки, които излишно натоварват лекарите и медицинските сестри, създават предпоставка за харчене на средства, които могат да бъдат икономисани и да бъдат дадени там, където са нужни за по-голяма ефективност.“ Това каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред БНТ.

Той допълни, че увеличението от 407 млн. лв. в бюджета действително е много добро решение на правителството, но трябва да се реши и въпросът с разпределянето на тези средства. „Изключително важно е да се променят и цените на клиничните пътеки, както и да се реши проблемът с лимитите на болниците. Ето, сега пак се говори за надлимитна дейност, при положение, че лимитът не е достигнат“, каза д-р Грозев.

По повод предложения мораториум за иновативни лекарства и нови медицински дейности д-р Грозев каза, че Лекарският съюз никога не е бил против контрола. „Точно обратното. Ние предложихме още юли месец да се въведе стриктен принцип на плануване на новите лекарствени средства, за да могат те да влязат в бюджета за следващата година. Единственият сектор, който не е регулиран, са лекарствата. Ако това беше прието, щяхме да имаме възможността за въвеждането на 1, 2, 5 или колкото е нужно нови молекули, за да могат българските пациенти и моите колеги да бъдат спокойни в начина на лечение“, каза д-р Грозев.

„Все пак трябва да се има предвид, че тези, които досега са били лекувани с иновативни лекарствени средства, ще продължават да се лекуват с тях“, допълни той.

„Мораториумът не решава проблема, а го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следваща година. Когато има пациенти, които няма да дочакат отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникнат два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп“, каза д-р Николай Вецев от Националната пациентска организация.

Той подчерта, че Румъния е наложила такъв мораториум, а впоследствие румънската държава се е оказала пред затворена врата откъде да се намерят средства за финансиране на лечението на пациентите.


© 2024 BBA All rights reserved!