Д-р Венцислав Грозев: Без мерки срещу надлимитната дейност крахът догодина е неминуем

04.10.2017

Източник: Zdrave.net

Сбърканата философия на финансиране е основната причина за проблемите на врачанската болница, и ако това не се промени, тя няма да е единствената. За това предупреди председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев в коментар пред БНР на ситуацията във Враца.

„Напрежение, отчаяние, гняв – това видях. Не може и не е нормално такава значима болница да бъде допусната до такова състояние. Хората не са си получавали заплатите от юли месец или получават част от тях, и въпреки това тези хора 24 часа в денонощието са на работа – и лекари, и медицински сестри и целия персонал на тази болница. Това са донорите на системата“, заяви д-р Грозев.

Той бе категоричен, че основният проблем е финансирането на здравната система. „Определено не може да се въвеждат т.нар. лимити. Определено не може в тези т.нар. лимити – това отвратително понятие, което беше въведено преди две години и половина – да седят дейности, които са извършени по спешност. И въпреки това на болниците да не бъде заплащано. Болниците в България от всичките свои категории – от университетските до общинските, към тях има задължение само за миналата година над 37-8 млн. лв.“, посочи председателят на БЛС.

Д-р Грозев припомни становището на съсловната организация от юли във връзка с бюджета на касата за 2018 г., в което съюзът залага бюджет без дефицит. „Години наред този дефицит е от порядъка на 350-400 млн. лв. годишно. Кой плаща този дефицит де факто? Нали виждате кой. Само в доклада на председателя на Надзорния съвет преди месец и половина, който етично и коректно спомена над 300 млн. лв. дефицит, които се очертават за тази година, в цялата тази ситуация е от 240-250 млн. лв. в лекарствени средства. Не казвам, че тук фармаиндустрията е виновна, но това е факт. Останалото е дейност. И с труда си моите колеги, медицинските сестри и всички, ангажирани в системата на здравеопазването отиват и плащат тези задължения, това е истината“, коментира той.

Запитан как може да се реши проблемът към този момент, д-р Венцислав Грозев напомни за съобщението на финансовото министерство от края на миналия месец, според което се очаква излишък от над 2 млрд. лв. по консолидираната фискална програма и заяви: „От декларираните им над 2 млрд. лв. приходи над очакваните спокойно могат да бъдат отделени няколко десетки милиона, за да се покрият тези задължения към лечебните заведения и системата малко от малко да се успокои. Хората искат да работят спокойно, искат да работят сигурно. Те дават от себе си всичко, на което са способни. Само че към тях не се обръщат със същия знак.“

По думите му, ако не се чуе гласът на разума и не се предприемат адекватни мерки както за т.нар. надлимитна дейност, така и за реално бюджетиране през Закона за бюджета на НЗОК, за 2018 г., крахът ще бъде неминуем.


© 2023 BBA All rights reserved!