Д-Р ТАТЯНА АПОСТОЛОВА, ЗАВЕЖДАЩ ОТДЕЛЕШЕ ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕРАПИИ ПОМАГАТ И ПРИ НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ НА РАК

04.06.2016

Източник: Zdrave.net

Здравословният живот може да ни предпази

Д-р Татяна Апостолова завършва медицина в МУ- Пловдив. Има специалности по вътрешни болести и медицинска онкология. Работила е като лекарординатор, ръководител "Лечебна дейност" в КОЦ -Пловдив и началник онкологично отделение в МБАЛ "Джи Мед"-Пловдив. От началото на май е началник онкологично отделение в УМБАЛ "Софиямед".

- Д-р Апостолова, отскоро завеждате отделението по медицинска онкология в една от най-големите частни университетски болници в страната "Софиямед". Какви са вашите планове за развитие на звеното и на какво могат да разчитат пациентите, избрали да се лекуват при вас?

- Отделението има огромен потенциал и като място, където е стационирано, и като екип от професионалисти. Звеното разполага с много добра материална база, изградена на основата на съвременните стандарти. Екипът, с който работим, е млад, амбициозен и приветлив. Лекарите са с много опит в лекарственото лечение на онкологичните заболявания, така че пациентите, които изберат за своето лечение "Софиямед", могат да разчитат, че то ще се случва при максимално най-добрите условия и от професионалисти в областта със съвременни медикаменти.

- Какви са именно съвременните методи за лечение на онкологични заболявания?

Лечението на онкоболния пациент следва да бъде извършвано от екип специалисти със различни специалности-хирург в съответната област, лъчетерапевт и медицински онколог в тясно сътрудничество с колеги работещи в областта на образната и патологичната диагностика. Такъв комплексен екип от специалисти е формиран в болница "Софиямед" и той работи с най- новите технологии и лекарствени продукти познати в Европа и света. Най съвременния метод в лекарственото лечение на злокачествените заболявания към момента е таргетната или т.н. прицелна терапия и имунотерапията.

- Разкажете повече за тази терапия. Доколко тя може да удължи живота на онкоболните и може ли напълно да излекува рак?

- Прицелната или още се нарича таргетна или мишенна терапия е лечение с лекарствени продукти, които са насочени към точно определени молекулярни структури или пътища, уникални за туморите. Те действат в таргетната тъкан без значима токсичност в другите здрави тъкани и постигат висок терапевтичен успех. Имам пациенти, започнали лечение с таргетна терапия в четвърти клиничен стадий на онкологичното си заболяване - това е стадият с метастази в различни органи. Към момента те са с напълно обратно развитие на метастазите, т.е. такива не се откриват при изследванията. Водят активен начин на живот, ходят на работа, някои от тях спортуват, радват се на семействата си, децата и внуците си.

- Къде се нарежда България в статистиката за новозаболелите жени, които страдат от рак на гърдата например? Каква трябва да бъде профилактиката в тази насока?

- Като цяло заболеваемостта в България от рак на млечна жлеза е по-ниска от средната за Европа. Но карциномът на млечната жлеза е на първо място по честота при жените в структурата на заболеваемост от злокачествени заболявания в България. У нас годишно от рак на гърдата се разболяват почти 4000 жени. По данни от НРР (Национален раков регистър) за 2013 г. общият брой новозаболели е 3997. Всеки гражданин трябва да бъде отговорен за собственото си здраве и активно да търси специалист при оплаквания. Всяка жена трябва да знае и умее как сама да опипва гърдите си и при най-малко съмнение да се консултира със специалист. Това обаче никак не е достатъчно. След 40-годишна възраст периодично осъществяването на мамографията и преглед при специалист са задължителни, както и ехографията на млечни жлези. Подобни прегледи трябва да се правят и при акушер-гинеколози, за да се открият възможно в най- ранен стадий гинекологичните онкологични заболявания, които са също много чести, но открити навреме, са напълно лечими.

- Доколко ракът може да бъде избегнат със здравословен начин на живот?

- Рискът от поява на рак нараства с възрастта.Съчетаването на няколко фактора води до отключване на заболяването. Това, което ни е генетично заложено, за да се прояви е необходимо допълнително въздействие от други фактори, вътрешни или външни. Много важни сред тях са стресът - остър или хроничен, нездравословната храна, състоянието на имунната ни система, замърсеността на средата, в която живеем. Така че здравословният начин на живот безспорно може да профилактира заболяването от рак.


© 2023 BBA All rights reserved!