Д-р Стойчо Кацаров: По-добре е всички болници да станат частни, защото така ще се управляват по-добре

07.10.2019

Източник: Zdrave.net

„Първата стъпка за решаване на проблемите в здравния сектор е да се променят цените изобщо на медицинските услуги, не само на клиничните пътеки. С това трябва да се заеме НЗОК, и то веднага“. Това каза пред „Bulgaria ON AIR“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По негово мнение, няма ситуация на масови колективни оставки. Това са по-скоро частни случаи.

„Генерален проблем има със здравните грижи, пациентите също страдат от това. Този проблем не може да се реши с даване на допълнителна субсидия. Решенията са на друго място, тъй като и причините за днешната ситуация не са в размера на публичните средства. Много неправилно според мен са адресирани исканията на протеста на КНСБ и това е, защото БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се разграничиха от протеста. Причината е, че КНСБ участва в управлението на Здравната каса и синдикатът по-скоро е част от проблема, а не от решението му“, каза още д-р Кацаров.

Той отново подчерта, че проблемът с ниските заплати в сектора не може да бъде решен със субсидия, а с промяна в организацията на работата и в болниците, и в доболничната помощ, с преостойностяване на цените, които плаща НЗОК, тъй като те са крайно несправедливи.

„Има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена. Преди да поискаме допълнителни средства, нека да направим така, че да се харчат правилно тези, които имаме. Второто нещо, което е много важно, е да се регламентира ясно каква е здравната грижа, която трябва да се полага. Тогава тази здравна грижа може да бъде оценена колко ще струва. Третото нещо, което трябва да се направи, е да се премахнат тези административни предпоставки, които водят до намаляване на възнагражденията на лекарите, каквито например са медицинските стандарти“, каза още д-р Кацаров.

Той беше категоричен, че е изключително примитивно разбиране за състоянието на здравната система твърдението, че парите в здравеопазването не достигали заради големия брой частни болници. „От гледна точка на организацията на здравното осигуряване няма никакво значение дали болницата е частна, държавна или общинска. Здравната каса плаща за излекуван пациент. В този смисъл по-добре е всички болници да станат частни, защото така ще се управляват по-добре. Защото държавните болници имат 500 млн. лв. дългове, а частните нямат?“, каза д-р Кацаров.


© 2024 BBA All rights reserved!