Д-р Стаменов изнесе лекция за ендометриозата и аденомиозата в Лондон

14.05.2022

Източник: МБАЛ за женско здраве "Надежда"

 

На 7 май 2022 в Лондон, д-р Стаменов изнесе лекция за влиянието на ендометриозата и аденомиозата върху фертилитета в рамките на The Fertility Show Live — първото от две години и половина присъствено издание на най-големия пациентски форум за проблемно забременяване във Великобритания. 

 

Лекцията протече под формата на интервю с водещ Софи Сулерия — популярен блогър, журналист и продуцент от BBC One и самата тя пациент с репродуктивни затруднения и посланик на Peanut – британската социална мрежа за подкрепа и взаимопомощ на жени с проблемно забременяване.

 

Пред пълна зала д-р Стаменов разясни на достъпен език естеството на двете заболявания, сходствата и разликите между тях, като наблегна на ключовите аспекти, които имат влияние върху забременяването и успешното износване на дългоочаквана бременност. Основен акцент беше необходимостта от правилна стратегия при лечението им, така че да не бъдат допълнително намалени шансовете за зачеване.

 

Д-р Стаменов даде много конкретни практически насоки в отговор на множеството въпроси от десетките двойки, които избраха тази тема в богатата семинарна програма на събитието.

 

Ендометриозата и аденомиозата са заболявания с все още неизяснена етиология, които засягат комплексно репродуктивните способности при жената. Сред главните проблеми при борбата с ендометриозата е твърде късното диагностициране поради неспецифичните ѝ симптоми и неподходящо по време и обем хирургично лечение, което допълнително влошава бъдещите шансове за бременност. И докато ендометриозата вече е обект на множество информационни кампании в последните години, то аденомиозата, която сериозно застрашава успешната имплантация и износването на бреченността,  е все още почти непознат противник за двойките с репродуктивни проблеми, а нерядко е подценявана и от специалистите.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!