Д-р Спасимир Шопов със статия в престижно медицинско издание

16.03.2021

Източник: МБАЛ Уни Хоспитал 

 

„Перфорация на тънки черва с остър перитонит, причинен от Enterobius Vermicularis“ е поредна статия на патолога д-р Спасимир Шопов към Отделението по обща и клинична патология на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Статията  беше публикувана в рецензираното списание „Fоlia Medica“ - на Медицински университет - Пловдив.

 

Публикацията хвърля светлина към една позабравена, но честа паразитоза - Enterobius Vermicularis, познат срез населението като острица. Основно са засегнати деца в предучилищна и училищна възраст с клинични прояви на мъчителен нощен перианален сърбеж и понякога коремни болки. В представеният случай е описана казуистична рядкост (изключително рядък случай) на перфорация на тънко черво усложнено с перитонит, при мъж лекуван преди това за туберкулоза. При хистологичното изследване се откриват зрели форми на Enterobius Vermicularis в апендикса, а техни яйца в лумена на тънкото черво, областта на перфорацията и по серозата на червото сред гноен ексудат. Описани са случаи на апендикуларна колика или апендицит причинен от Enterobius Vermicularis, като един от случайте е описан от д-р Шопов. Съобщават се единични случай на женски форми на Enterobius Vermicularis намерени в женски полови органи, фалопиеви тръби, яйчници, перинеум, простата, пикочен мехур, уретра, далак, перитонеум, чревна стена, черен дроб, белите дробове, епидидимис и конюнктивална торбичка.

 

Публикуваният случай е първият, при който се наблюдава ко инфекция между туберкулоза и ентеробиоза при мъж на средна възраст, при който перфорацията и последваният перитонит са овладени успешно в МБАЛ „Уни Хоспитал“, а случаят е потвърден хистологично с нагледен снимков материал. При контролното паразитологично изследване проведено след лечение, паразитът не е установен.

 

Основното заключение в научната публикация на д-р Шопов, е че инфекция с Enterobius Vermicularis  трябва да се има предвид при перитонит, апендицит и увеличени мезентериални лимфни възли, особено при млади пациенти с придружаващи заболявания потискащи имунната им система. В огромна част от случаите диагнозата се установява  хистологично като изненада за патолога и шокира лекуващия екип от клиницисти.

 

Това е поредна 21 публикация на д-р Шопов. Предишни негови изследвания третират усложнения от паразитози - Enterobius Vermicularis, колизионни тумори и патология на женската полова система.

 

https://www.unihospitalbg.bg/bg/news/2021/d-r-spasimir-shopov-sys-statiq-v-prestizhno-medicinsko-izdanie

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!