Д-Р ПЕТЯ ЧАВЕЕВА: ПЕТИ В ЕВРОПА ВЪВЕЖДАМЕ ОПЕРАЦИИ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО Благодарение на тях са спасени десетки бебета

21.12.2016

Източник: в. Труд

Най-трогателното коледно парти на децата, родени след първите животоспасяващи вътреутробни операции в България, се състоя за първи път в Медицински комплекс "Д-р Щерев". На едно място се събраха десетки малчугани, които получиха шанс за живот и днес радват своите родители благодарение на успешните операции на плода, извършени за първи път у нас от ръководителя на отделението по фетална медицина д-р Петя Чавеева в екип с проф. Атанас Щерев.

"Стараем се да внедряваме в България най-съвременните методи на лечение - това е огромна полза за обществото. На това единствено по рода си коледно парти поканихме и специалисти от други лечебни заведения, участвали в подобряването на здравословното състояние на спасените деца след раждането им, за да изразим благодарността си от възможността да работим екипно за развитието на медицината в България и да достигнем до радостния миг да виждаме тези прекрасни семейства, сбъднали мечтата си да имат свое бебе", каза по време на събитието д-р Петя Чавеева, която представи пред събралите се родители, деца, медии и колеги специалисти естеството на процедурите и как беше даден шанс за живот на още неродените бебета.

Началото

В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци. Това става възможно, след като през 2013 г. болницата е оборудвала и развила с помощта на сертифицирани на европейско ниво специалисти високотехнологичен сектор по фетална медицина, където да се прилага тази иновативна миниинвазивна методика. Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Така

България се нареди сред петте държави в Европа, начело с Великобритания, Франция, Белгия и Испания, извършваща подобна терапия.

През 2014-а и началото на 2015 г. в Медицински комплекс "Д-р Щерев" бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите, бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба - на първо място при монохориални бременности (едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като "донор", а другото е "реципиент" на плацентарната кръв. Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев" вече са извършени няколко прекъсвания на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология, благодарение на които са родени живи и здрави бебета.

Операция на плод с поставяне на балонкатетър е поредният успех на специалистите по фетална медицина. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Специалистите решават успешно случая, като проникват през устата на бебето и раздуват под гласните му връзки балон катетър. Процедурата е извършена чрез 3,3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане през януари 2015 г. и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробно кръвопреливане на плод е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвната група на бебето и тази на майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и вследствие на вируси или при наличието на многоплодна бременност.

Изключителните вътреутробни операции, извършени в Медицински комплекс "Д-р Щерев", които дадоха шанс за живот на десетките бебета, са 5 типа - лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфузия, оклузия на фетална трахея с балон-катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт.


© 2024 BBA All rights reserved!