Д-р Неделчо Тотев: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците Предстои среща на всички болничните асоциации, на която ще бъдат коментирани преговорите за НРД 2020

23.10.2019

Източник: Zdrave.net 

 

Ако не бъде изплатена надлимитната дейност, няма да имаме възможност да задоволим финансовите искания на медицинските сестри, а те стават все по-неотстъпчиви в исканията си и в един момент ще се стигне до поетапно закриване на лечебни заведения заради колективните им оставки. За това предупреди председателят на НСОББ д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net.

„Липсата на този ресурс ще задълбочи неимоверно кризата. Медицинските сестри ни пресират, те стават все по-неотстъпчиви в исканията си и то с право в по-голямата си част. При тази ситуация те депозират оставки, за които в един момент ще съжаляват всички“, каза той.

Изплащането на надлимитната дейност беше едно от исканията на Националното сдружение на общинските болници (НСОББ), поставени в декларация на Сдружението, изготвена на база взетите на провелото се миналата седмица Общо събрание. Категоричното становище на сдружението е, че жизнено важно за оцеляване на общинските болници е незабавното изплащане на заработени и незаплатени от НЗОК така наречените „надлимитни“ средства за 2015, 2016 и 2017 години, които варират между 3-4 % от общата сума за болниците.

„При нас се касае за малко пари, 4-5 млн. лева на фона на над 150-те млн. лв., които се дължат общо на болниците. Това за нас обаче е

глътка въздух преди тежкия зимен сезон

и в началото на следващата година, когато ще се вдигне минималната работна заплата. Едновременно с това обаче е много важно какво ще се договори като условия по пътеките, както и какво ще се договори по отношение на договорите на колегите. Отдавна имаме обещание вътрешните специалисти да бъдат реабилитирани. Лекарите намаляват с такива темпове, че на всеки, който е наясно със ситуацията, му настръхва косата. Изключително важно е да се променят цените на клиничните пътеки от първо и второ ниво, защото те касаят всички ни“, каза още д-р Тотев.

Той допълни, че е вече е станало ясно, че надлимитната дейност ще бъде изплатена само на тези лечебни заведения, които са завели дела срещу НЗОК. Така Касата отново щяла да разпредели свободния си ресурс отново за лекарства и няма да се стигне до реалното повишаване на финансовия ресурс на лечебните завения. "Сега вдигнаха цените на 100 пътеки. Това са тези пътеки, които са редки, които гарантираха един огромен ресурс, защото са неусвоени бюджетите. Ние имаме бюджети, ниски цени на пътеки и трябва да въртим обороти. Това ли е смисълът на реформата? Трябва да се дадат едни реални стойности на голяма част от силно неостойностените пътеки – това са пътеките първо и второ ниво, пътеките, които работим ние, областните болници и немалка част от университетските болници", каза председателят на НСОББ. 

Той подчерта, че общинските болници са с по-специален статут - те са по една в районите си и са пръснати в региони, които и без това опустяват откъм хора. "Тези болници основно изпълняват социални дейности и превръщането им в нон-профит дружества е възможност да бъдат съхранени. Това обаче се говори само, когато има конкретен повод и когато той отмине, отново започват да гледат на нас като на всички други и да говорим за конкуренция, което реално е неизпълнимо", каза д-р Тотев. 

Той заяви, че не може да каже колко от общинските болници са завели дела срещу Касата. „Не мога да дам такава информация, защото получихме упреци от кметовете на общини, че даването на информация, че неизплатената надлимитна дейност води болниците към фалит, било негативен пиар.  Започнаха едни спорове на дребно, които нас лично ни накараха да преосмислим изцяло поведението си. Затова тази информация може да бъде оповестена само от управителя на лечебното заведение или кмета на общината. Мога да кажа обаче, че

голяма част от лечебните заведения, включително и нашата болница, са завели дела

Ние сме спечелили делото вече и на втора инстанция, а има такива, които са минали и трета и вече са предявили претенциите си за сумата“, каза д-р Тотев.

Той съобщи, че тази седмица отново ще има среща на всички болничните асоциации, на която ще бъдат коментирани преговорите за НРД 2020.


© 2022 BBA All rights reserved!