Д-р Неделчо Тотев: Българските пациенти са разглезени от лесния достъп до специалисти Основният пакет е много раздут и всичко допълнително да се плаща

02.09.2019

Източник: Zdrave.net 

 

В общинското здравеопазване нищо не се доплаща. Категорично не съм съгласен с това твърдение. Това не означава, че някъде няма такива практики, но да попаднем в рубрика „най-много“ – в никакъв случай. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод изказването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че в държавните и общинските болници се давали най-много пари под масата.

По думите на д-р Тотев в България са останали предимно възрастни хора, а и населението е толкова обедняло, че тези пациенти трудно биха отделили средства да ги дадат „под масата“. „От друга страна, ако те имат пари да ги дадат, те няма да останат при нас в общинските болници, а ще отидат някъде по-нависоко – българинът обича да се лекува в по-големите градове и големите болници, тъй като смятат, че там ще бъде излекуван цялостно. Ако пък някой бъде „приклещен“ и принуден да даде под масата пари, то ще се касае за 10-20 лева. Този тип кокошкарско поведение после става повод да се лепи клеймо върху авторитета на всички останали колеги, които работят съвестно. В никакъв случай обаче те не са решаващи, за да се стигне до цифрата 4 млрд. лева, за които говори д-р Дечев“, каза д-р Тотев.

Според него много трудно би могло да се регламентира доплащането у нас, тъй като българите сме доказали, че сме страшно изобретателни и няма как в наредба да бъдат упоменати всички възможности. „В момента колегите в болничните асоциации се борим за либерализиране на доплащането. Ние сме една от най-бедните държави в Европа. Процентът от БВП, който се отделя за здравеопазване е много малък, малък е и самият БВП. Малък процент от малък вътрешен продукт води до малко средства в здравеопазването. 8-9 млрд. лева не са малко, но когато искаш да се съпоставяш с „добрите“ държави, е нищожна сума. Освен това ние говорим за доплащане, което означава, че основният пакет е недофинансиран и доплащаме по него, макар че в същото време държавата гарантира, че той е изцяло платен. Това са несъвместими понятия. Ако говорим за цялостно плащане, вече би следвало да има друг пакет, който е извън този основния, щом държавата ще гарантира, че той е безплатен“, каза д-р Тотев.

„Управляващите трябва така да регламентират нещата, че съобразно възможностите на държавата, тя да плаща максималното. Друг е въпросът какво значи „максималното“, защото българинът е разглезен. Той не знае какво значи да няма достъп. Българинът не е свикнал да чака дни, пък камо ли с месеци и да се тъпче с обезболяващи докато му дойде времето да мине през медицински специалист. Същевременно обаче в държавите, в които се чака с месеци за преглед при специалист, се дават много пари за здравеопазване и лекарите са много по-добре“, каза още той.

Д-р Неделчо Тотев изрично подчерта, че когато от сдружението коментират, че общинските болници са необходими на системата към момента, то те визират точно достъпа до спешна и неотложна медицинска помощ. „А не до онези глезотии, които би могъл всеки един от нас да поиска, защото днес ме е щракнало рамото и съм решил, че непременно трябва да ме прегледа ортопед. Това го няма в никоя държава, но ние сме свикнали така, тъй като системата ни беше такава – една поликлиника, в която има лични лекари, над тях специалисти и ходиш, където искаш. Трябва да стане ясно, че нещата са променени“, каза той.

„Или някой трябва да даде допълнителното пари, или трябва приемем, че основният пакет е много раздут, да се свива и всичко допълнително да се плаща“, допълни още д-р Тотев.


© 2024 BBA All rights reserved!