Д-р Михаил Марзянов: Холтер ЕКГ установява нарушенията на сърдечния ритъм. Носи се 24 часа, без да постъпвате в болница, казва инвазивният кардиолог от "Аджибадем Сити Клиник Бургас"

07.09.2017

Източник: в. 24 часа

Стандартната електрокардиограма обхваща период само от няколко секунди, затова тя не може да осигури необходимата информация за наличието или липсата на нарушения на сърдечния ритъм.

За да проведем по-дълго наблюдение, когато пациентът има сърцебиене или оплаквания от типа "сърцето ми прескача", както и необяснимо прилошаване, дори припадък или ако състоянието му е свързано с повишен риск за аритмия, назначаваме изследване с холтер ЕКГ, казва инвазивният кардиолог от "Аджибадем Сити Клиник Бургас" д-р Михаил Марзянов. Холтерът е малко преносимо устройство, което прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма -ЕКГ) и се означава като холтер ЕКГ (съществува и холтер, който проследява артериалното налягане - холтер АН). Холтер ЕКГ се носи в рамките на 24 часа и дава пълна картина на електрическата активност на сърцето за този период. Устройството се поставя и се сваля в лекарския кабинет, след което лекарят анализира данните.

Докато го носите, вие вършите обичайните си дейности за деня, не е нужно да лежите или да постъпвате в болнично заведение за провеждане на изследването. За поставянето му не се изисква някаква специална подготовка, освен да сте с по-широки дрехи, за да не ви пречи. Не бива да се къпете, тъй като холтер ЕКГ се уврежда при намокряне. Електродни лепенки, както и при ЕКГ, се свързват с тънки кабелчета към записващото устройство, което е с размера на цигарена кутия. То се поставя в специална чантичка, която се носи на колана или окачена през врата. Не бива да заставате близо до метални детектори, магнити, микровълнови фурни, да не ползвате електрически самобръсначки, електрически четки за зъби или електрическо одеяло, за да не смутите записа. Мобилният телефон също трябва да се държи далеч от устройството, казва д-р Марзянов.

Холтер ЕКГ обикновено се поставя сутрин, след което може да отидете на работа или да правите обичайните за деня неща. Желателно е да водите дневник на активностите и на оплакванията, ако се появят такива, докато сте с устройството, за да може след това лекарят да ги сравни с данните от холтера.

Когато приключи периодът на наблюдение и лекарят разгледа записа и го съпостави с вашите оплаквания, той ще поговори с вас за резултата, който може да покаже, че не се налагат повече изследвания или допълнителна терапия. Възможно е холтер ЕКГ да покаже нова диагноза за състояние, което налага промяна в терапията или допълнителни изследвания.

Важно е да се знае, че това е едно неинвазивно изследване, което не създава дискомфорт, но носи голяма информация за състоянието на лациента, подчертава кардиологът.

 


© 2024 BBA All rights reserved!