Д-р Методи Янков: Недоумявам от сатанизирането на болниците Само 21% от доплащанията отиват в болничната помощ, най-голямата част – над 50%, отива за лекарства, обясни той

11.12.2019

Източник: Zdrave.net 

 

Двадесет години говорим едно – да има втори и трети стълб на здравното осигуряване и това все не се случва. В същото време е ясно, че публичните средства не достигат, хората доплащат от джоба си, но е факт, че Здравната каса покрива едва 60%-65% от издръжката на болниците, докато упреците на обществото са отправени главно към тях.

Това каза тази сутрин пред БНТ д-р Методи Янков от Националното сдружение на частните болници в разговор по темата, повдигната на пресконференция на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане за доплащанията и липсата на ясна регулация в тази сфера.

По думите на д-р Янков болниците са сатанизират и той е в недоумение от този факт.

„Абсолютна истина е, че нивото на доплащане у нас е най-високото в Европа – над 50%, но в същото време малко хора са наясно, че от тези 50% в болничната помощ отиват едва 21%, в доболничната – 24% и над 50% са за лекарства, т.е. отиват в аптеките. Защо не поканите аптеките, а скачате на болниците?“, риторично попита д-р Янков.

По думите му не трябва да се забравя, че по официална статистика у нас има над 700 000 здравнонеосигурени, още толкова плащат и нереално ниски здравни вноски.

Той сподели своя опит на дългогодишен мениджър на болнични лечебни заведения и призна, че както всички свои колеги – директори на частни и държавни болници, търси начин да осигури допълнителен финансов ресурс, за да се гарантира нормална работа и качествена медицинска услуга.  

„Никой не е искал да бъде съдник на никого, единствено искаме държавата ясно да регламентира за какво се доплаща и какво трябва да покриват частните здравни застрахователи“, каза председателката на АДДЗЗ д-р Мими Виткова. Тя поясни, че от асоциацията са участвали във всички работни групи за обещания нов здравноосигурителен модел, но така или иначе промяна до този момент няма.

Д-р Виткова също подчерта, че обществените средства са недостатъчни, но припомни, че държавата е решила да заплаща здравни вноски за две трети от населението на страната, а на практика само една трета от сумите, постъпващи Здравната каса са от тези осигуровки.

„Това се отнася и за хора с доходи 7000 лв., за които държавата плаща“, подчерта д-р Виткова и призова да не бъдат наказвани най-уязвимите слоеве на обществото – болните хора.

Въпросът не е дали да има доплащания, а те да бъдат регламентирани, категоричен бе д-р Методи Янков и увери, че от НСЧБ имат готовност за съвсем кратко време да изготвят заедно с МЗ промени, които да регламентират доплащанията. Увеличаване на обществения ресурс, ясна регулация и контрол поискаха и двамата събеседници.

„Не може да харчим близо 4 млрд.лв.и да няма ефективен контрол“, заключи д-р Методи Янков.               


© 2024 BBA All rights reserved!