Д-р Марзянов: Грипът е опасен за сърцето Ако имате остра вирусна инфекция, в никакъв случай не се самолекувайте, съветва инвазивният кардиолог от "Сити Клиник Бургас"

02.12.2016

Източник: в. 24 часа

Много медии наскоро разказаха историята на момче с изкуствено сърце. Стана ясно, че причината да се стигне до крайно изтощение на сърдечния мускул е гнойна ангина, лекувана с три антибиотика и недолекувана. Банално заболяване, което е смъртоносно увреждащо, ако терапията е неадекватна и не е проведена навреме.

Грипът и инфекциозните болести могат да са много опасни за сърцето, предупреждава д-р Михаил Марзянов, инвазивен кардиолог в "Сити Клиник". Според него много хора се самолекуват и си причиняват усложнения.

Едно от опасните заболявания на сърцето, срещано най-често като усложнение след прекаран грип, пневмония, ангина, скарлатина, е възпалението на сърдечния мускул (миокардит), което може да бъде остро и хронично.

Болните се оплакват от болки или тежест в областта на сърцето, имат сърцебиене, задух, особено при движение. Пулсът им е непостоянен, учестен или бавен, понякога сърцето "прескача". Ако болестта е напреднала, болният е отпаднал, блед, кожата на лицето е сивкава. Често температурата е повишена, появяват се отоци по краката.

Острият миокардит е сериозно и тежко заболяване със сравнително голяма смъртност, което може да премине в хронична форма. Често настъпват тежка аритмия и признаци на гръдна жаба.

Възпалението на сърдечната торбичка (перикардит) най-често се съчетава с възпаление на останалите части на сърдечната стена, подчертава д-р Марзянов.

През зимният сезон 10% от хората, прекарали грипна инфекция, развиват перикардит, като от тях само 10 процента търсят медицинска помощ.

Първият симптом е внезапно настъпила и усилваща се болка в сърдечната област, която постепенно може да се разпространява към шията, гърба или към лявата ръка. По-силно се усеща при вдишване, кашляне, преглъщане. Характерно е, че се усилва в легнало положение.

"Профилактиката на грипа е много важна. Но ако вече е започнала острата вирусна инфекция - тя трябва да се излекува. В никакъв случай не се самолекувайте", подчертава инвазивният кардиолог. Според него се налага незабавна консултация с кардиолог и лечение.


© 2024 BBA All rights reserved!