Д-р Мариана Контева: Лекуваме периферните съдови заболявания чрез щадящи неинвазивни процедури Чрез доплер и образна диагностика се установява къде е проблемът и как може да бъде решен, казва шефът на "Сити Клиник Бургас"

27.10.2016

Източник: в. 24 часа

Накуцване, болка, умора, тежест, слабост, спазми или изтръпване в крака в състояние на покой, бледи или сини долни крайници, рани на стъпалата, отоци - това са все симптоми, които подсказват периферно съдово заболяване.

"При такива оплаквания е необходима консултация с кардиолог", казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог, управител на "Сити Клиник Бургас".

"Късното или забавено насочване на засегнатите към адекватна диагностика и специализирано лечение води до голям процент на ампутации, при това такива, които са могли да бъдат избегнати. Много често появата на рана е индикатор на тежки запушвания и промени на съдовете на краката. Най-добре е консултацията със специалист да стане още при появата на болки при ходене в подбедрицата, които се засилват на всеки 200-300 м", подчертава д-р Контева.

Пациенти, на които е поставен стент и отпушен периферният съд на краката, споделят, че още на следващия ден след процедурата се чувстват като възродени за живот след месеци на безсъние от болките.

У нас има малко центрове, които правят активно и успешно диагностика и периферни ендоваскуларни процедури.

Затова е много важно пациентът да бъде насочен към такъв специализиран център. В Бургас това е "Сити Клиник Бургас".

Специализираните изследвания - доплер и образна диагностика с контраст, установяват точно къде е проблемът, в каква степен е застъпен и как може да бъде решен.

Успеваемостта при ангиопластиката и стентирането на периферните съдови заболявания достига и надминава 90 процента.

"Бургазлии трябва да знаят, че не е нужно при периферна стеноза да пътуват до София и други градове, в "Сити Клиник Бургас" лекуваме тези пациенти по европейските стандарти чрез щадящи инвазивни процедури", казва д-р Контева.


© 2024 BBA All rights reserved!