Д-р Маджаров: В момента сме в ситуацията, описана от проф. Мутафчийски Лекарите не са виновни за нищо. Системата се справя, но обществото се провали.

09.11.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Абсолютно е неадекватно изискването за PCR-тест при даряване на рековалесцентна плазма в сегашната ситуация, защото той не доказва, че сме носители на антитела, а на вирус. В България в целия период от лятото до сега има много млади хора, които изкараха леко COVID и са носители на антитела. За да си подходящ за донор трябва да си здрав и да имаш антитела. В момента тези хора ги връщат и това трябва да се прекрати още днес.

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия.

Той допълни, че ако това изискване се премахне, ще заработи много бързо системата за даряване на плазма. „Освен това масово се разпространява твърдението, че когато се дарява, дарителят няма право да каже за кого го прави. Това категорично обезсърчава много хора. Дарителите имат право да го правят за конкретен човек и трябва и тази практика с разпределянето на плазмата от центъра по заявки да се прекрати“, каза д-р Маджаров.

„През пролетта казахме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии, защото хората искат да се лекуваш, но не могат. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас. Ние казахме, че с 600 легла на 100 000 човека, защото България е една от „най-осигурените“ с легла държави, не можем да покрием епидемия, която тръгва като вълна. Това е все едно да имаме 5 противотанкови оръдия срещу цяла дивизия танкове. Стреляме, стреляме, но накрая някой ще премине. Не бива да създаваме усещането сред лекарите, че са виновни за нещо. Те не са виновни. Системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница”, каза още председателят на БЛС.

Д-р Маджаров подчерта, че по конституция достъпът до здравни грижи е гарантиран на всеки, но в условията на пандемия това няма как да се случи. „Със сигурност ще има случаи, когато ще бъдат връщани хора. Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни, които няма къде да бъдат приети”, каза той.

Председателят на БЛС коментира и твърденията от началото на епидемията. „Ние се намираме в ситуацията, описана от проф. Мутафчийски. Доц. Мангъров каза, че епидемията ще мине като лек ветрец през нас, ще добием имунитет всички и тук-таме някоя друга „съчка“, индивидуална, която е лична трагедия, ще изгори. Само че не се оказа, че ще мине като „лек ветрец“, а се оказа, че проф. Мутафчийски беше прав“, заяви д-р Маджаров.

Председателят на БЛС предупреди, че системата ще бъде притисната и трудно ще оказва помощ на хората със заболявания, различни от коронавирус. „Всеки ден се предприемат нови и нови мерки, разгръща се системата. Призна се ролята на общопрактикуващите лекари, отварят се ДКЦ-та. В момента плановият прием е прекратен и няма да може да се оказва помощ на хора с други заболявания“, заяви той.

Д-р Маджаров подчерта, че не бива да стига отново хора да останат без препитание, защото това е друга трагедия. „Какво пречи на нашето общество да помогне на нашите лекари и медицински сестри? Защо да се затваряме изцяло? Военно положение ли трябва да направим? Не мисля!“, заяви той.

Председателят на БЛС призова за спазване на настоящите мерки, за да не се налага въвеждане на по-строги.

„Със сила, полиция и рестрикции е трудно да приложиш нещо. Виждаме как хората се събират. Някои от тях неглижират всичко. Барикадите няма да решат проблемите ни”, заключи д-р Маджаров.

 


© 2024 BBA All rights reserved!