Д-р Иван Маджаров: Касата за първи път призна, че трябва да плати надлимитна дейност

03.09.2019

Източник:Zdrave.net

 

За първи път Надзорният съвет на НЗОК преди месец призна, че рано или късно ще дойде време да се заплати цялата извършена дейност за лечението на пациенти или т.нар. надлимитна дейност от 2015 до 2018 г. включително, която е отчетена, но незаплатена от Касата. За първи път Надзорният съвет призна, че тази дейност ще бъде платена, но с формулировката „за тези, които са спечелили делата“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че на заседанието си от 24 юли Надзорния съвет на НЗОК взе решение да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. Това плащане касае само няколко лечебни заведения, предимно държавни, за които съдът се е произнесъл окончателно. Тогава надзорниците се отказаха от идеята да се споразумяват с лечебните заведения, за да не се налага Касата да плаща и лихви за извършената от тях, но незаплатена дейност.

По думите му това е още по-лошо, защото реално се признава, че има извършена, но незаплатена дейност, а същевременно тази дейност няма да бъде заплатена за всички общински и областни болници, които не са имали възможност да заведат дела.

„За първи път тази година не само, че няма да има преразход в болнична помощ, а се очертава да има и неусвоени средства към 31 август в немалък размер. Затова настояваме да се мери с еднакъв аршин, такива пациенти са лекувани във всички болници, не само в тези, които са спечелили дела и най-вече настояваме пари за здраве да не се харчат за съдебни такси. Сега към наличните 150 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на българските болници, с таксите ще набъбнат към 200 млн. лв., а може и повече“, каза д-р Маджаров.

„Не искаме актуализации, има достатъчно пари. Тези пари са гласувани с бюджета на НЗОК за 2019 г., не са усвоени към момента, с тях спокойно могат да бъдат заплатени тези дейности. Трябва да се започне изплащането от 2015 и 2916 г., като това ще даде глътка въздух на болниците. Можем да сключим споразумение, че при такъв излишък и неусвоени средства, ще бъдат изплащани и следващите години“, допълни още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира исканията за увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването и протестите на медицинските сестри заради неизпълнените им искания.

„Когато говорим за заплати, трябва да говорим само за тези дейности, които са отговорност на държавата - спешна медицинска помощ, детски градини, ясли, училища. Останалата част от здравеопазването от 30 години работи на съвсем друг принцип – там не разчитат на гарантирана заплата от някой министър било то здравеопазването или социалните грижи. Заплатите там се формират от приходите на лечебното заведение или практиката на общопрактикуващия лекар. Затова ние от БЛС отстояваме интересите на всички, работещи в сферата. Когато говорим за преговори по рамковия договор, когато настояваме да се повишават цени на клинични пътеки или процедури и прегледи. Заплатите се формират в лечебните заведения, така че тези искания за еднакви заплати на всички, независимо къде се намират и къде работят за мен е нещо, което ни връща назад“, каза той.


© 2024 BBA All rights reserved!