Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз

08.06.2018

Източник: Zdrave.net

Д-р Иван Маджаров  е новият председател на Българския лекарски съюз. Той спечели след балотаж срещу д-р Венцислав Грозев с 212 срещу 170 гласа. 395 гласуваха, а действителните бюлетини бяха 382.

"Благодаря. С д-р Грозев си оставаме приятели. И, колеги, макар че не мога да го искам официално, ще се боря за повече пари пред всички инстанции", каза д-р Маджаров след обявяването на резултата.

При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, докато досегашният председател д-р Венцислав Грозев – 136 гласа. Д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур.

Преди гласуването четиримата кандидати направиха кратки презентации на управленските си програми за следващите три години, като след тях отговаряха на въпроси на делегатите.

Досегашният председател на БЛС д-р Венцислав Грозев подчерта, че няма да спре да се бори остойностяването на лекарския труд да влезе в дневния ред на управляващите и да притиска всяка правителствена конфигурация, тъй като от това зависи да стане ясно колко реално струва системата на здравеопазването в България. Запитан защо е допуснато лимитирането на медицински дейности, д-р Грозев отговори, че всички знаят как се е стигнало дотам, но смята, че напрежението леко е намалено с договорените от БЛС 105 000 хоспитализации повече и повишените цени на 136 клинични пътеки.

Следващият кандидат д-р Георги Тодоров подчерта, че Националната здравна карта задължително трябва да бъде обжалвана. На въпрос смята ли, че ще може да управлява организация като БЛС, д-р Тодоров отговори, че сам нищо не може да направи, но заедно с останалите лекари може да постигне много. "Щом съм тук, на тази трибуна пред вас, значи вярвам, че мога да се справя", каза той. 

След него управленска програма предстви д-р Цветан Райчинов, който беше председател на БЛС два мандата в периода 2009-2014 г. На въпрос защо е допуснал изхарчването на резерва на НЗОК, д-р Райчинов отговори, че не намира нищо в работата си като председател на съюза, от което да се срамува. 

Последен пред делегатите застана д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че е бил от всички страни на "барикадата" и поради тази причина познава проблемите на лекарите на всички нива. По думите му не трябва да се прави разделение на лекарите на такива в доболнична и болнична помощ, на работещи в частни или държавни структури. Важно е само дали са можещи или не. На въпрос как ще гарантира, че няма да има обвързаности, той каза: „Мога само да ви дам думата си”.


© 2024 BBA All rights reserved!