Д-р Иван Маджаров: Доплащането трябва да е за медицинските услуги, а не за екстри

28.08.2019

Източник: Zdrave.net 

 

В предложенията на МЗ, регулиращи доплащането през Закона за лечебните заведения, няма нищо ново, според мен. Просто отново говорим, че всички дейности, които са в пакета са безплатни и възможността за доплащане е допусна единствено за т.нар. екстри, което не решава проблема, който в момента съществува. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net по повод предложените законови промени от министерството на здравеопазването.

„Истината е, че стойността на медицинските услуги в България, е много по-висока от това, което покрива НЗОК. Всички останали неща, които влизат в тази себестойност като ток, вода, консумативи, лекарства по един или друг начин са заплатени от лечебните заведения, а цялото недофинансиране е за сметка на труда на работещите в тях лекари и специалисти по здравни грижи. От тази гледна точка не смятам, че това би довело до някакво подобрение в ситуацията. Ние очакваме по-скоро да се запише, че не може с наличните средства да се заплати всичко това. Крайно време е да кажем, че парите от НЗОК могат да покрият медицинските услуги до една определена стойност. Доплащането не е за екстри, а за да покрие реалната стойност на услугите“, уточни д-р Маджаров.

По думите му, ако към предложеното плащане на екстри се добавят и застрахователните фондове, това би означавало, че няма да има никакво увеличение на финансирането на системата през здравните вноски. „Трябва да има регламентиране на доплащането и признаване на факта, че с наличните средства не се заплаща себестойността на медицинските услуги, предлагани в България. Ако трябва да стои този текст по този начин – че всички дейности са безплатни, трябва да се намерят още средства. Трябва или да се вдигне процента на здравната вноска, или да бъде по-голям процента, отделян в бюджета. А не парите да останат същите и да залагаме в закона нещо, което и сега е регламентирано. И сега е гарантирано, че за услуги и дейности, заплащани от НЗОК не може да се искат допълнително средства, но сме свидетели, че се намират начини, за да може да се компенсира недостига на средства“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и изказването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че за първи път тази година в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива. „Има изпратени писма от НЗОК до експертните бордове със запитване по всяка клинична пътека каква е стойността й и каква част от нея се покрива със сегашната й цена. Това е едно добро начало да се каже, че по-голямата част от клиничните пътеки не покриват изцяло стойността, която влага лечебното заведение, включвайки разбира се и труда. Ако сега направим проверка, ще видим, че една голяма част от себестойността на пътеката покрива разходите за консумативи, лекарства и режийни, макар че при тежкоболните пациенти не достигат дори за това, но при всички случаи не достига за заплати на персонала“, каза д-р Маджаров.

По отношение на предложените в закона санкции, д-р Иван Маджаров заяви, че „отново се тръгва по стария път“. „Предлагат се неща, които многократно са били предлагани и преди. Завишаването на глобите и рестрикции не води до нищо, освен да си зариваме главата в пясъка и да наблюдаваме все по-голям отлив на медицински персонал от работа в България, при положение, че през последните години се забелязваше стабилизиране при лекарите и нямаше такъв ръст на напускащи. При положение, че не си осигурил реалната стойност на услугата и предоставянето й на реални за страната ни цени, глобите и рестрикциите няма да доведат до нищо добро. Ясно е, че ако средата е недружелюбна към тези, които работят, те ще я напуснат“, каза д-р Маджаров.


© 2024 BBA All rights reserved!