Д-р Иван Маджаров: Борбата с преразхода в болниците не може да минава през лимитирането на леглата.

21.11.2019

Източник: Zdrave.net

Трудно е да коментирам отстраняването на директорите на трите болници, свързани със смъртта на тригодишното дете, защото разбира се, че трябва да има безпристрастно разследване, върху което не могат да влияят ръководители на лечебно заведение, от друга страна – надали и в трите болници конкретна вина за случая имат директорите на болниците. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия вчера по повод отстраняването от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на директорите на УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Пирогов“ докато трае разследването на причините за смъртта на детето.

По отношение на организацията и причините, поради които детето е било водено в три болници, той подчерта, че здравеопазването се състои от четири основни фактора: структура, управление на тази структура и морално-етични взаимоотношения между участниците – пациенти-лекари и между лекарите. „Когато дълги години се опитваме да решим проблемите на финансирането със заповеди и с мерки, които ограничават медицинската целесъобразност, резултатът е такъв. Ще дам пример с леглата. В НРД е записано, че не можеш да отчетеш софтуерно и изобщо за заплащане пациент, който надвишава броя на леглата в твоето отделение. Това беше въведено миналата година. В момента ситуацията е такава, че ако в болницата имаме регистрирани предварително 10 броя легла в педиатрично отделение и ти дойде единайсетото дете не можеш да го приемеш. И това е системна грешка, която кара колегите да не мислят за медицинската целесъобразност, а да мислят за съвсем друго в дадена спешна критична ситуация. Ето защо, ние настояваме тази година, тази мярка да отпадне“, каза д-р Маджаров. По думите му в повечето случаи лекарят носи отговорността върху себе си и приема пациента, но болницата задлъжнява.

„Трябва да е ясно, че борбата с преразхода не може да минава през легла. Когато в момента функционират лимити или бюджети на лечебните заведения, както искате ги наричайте, останалата част на ограниченията, ограниченията през легла на отделение е ненужна и вредна изобщо за функционирането на лечебните заведения. Нещо повече крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница за активно лечение да няма спешно отделение, а да разполага само със спешен кабинет“, каза д-р Маджаров.

Той обаче беше категоричен, че най-важно е да бъде въведена единната информационна система, тъй като тя е от национално значение. „Тогава няма да се налага да се прилагат такива мерки – екстензивни, както ограничения в брой легла, на които можеш да приемаш, ограничения в бюджетите, ограничения за брой лекари, които да работят, чиято е цел е да се спестят пари. Единната информационна система ще ни даде възможност в реално време да виждаме пациента в болница ли е, в болнични ли… Тя трябва да е свързана с НАП, с НОИ, с РЗИ, с министерство, с Каса, с всички служби, с граничните служби, ако трябва“, каза д-р Иван Маджаров.

Председателят на БЛС уточни, че системните проблеми са довели до това, че болниците, за да съществуват, постоянно се стремят да приемат колкото е възможно повече и повече пациенти. „Това нещо не можем да го преодолеем с бюджета за една година, но тенденцията трябва да бъде нататък, във всяка следваща година цените на пътеките трябва да са водещите, а обемът – броят преминали пациенти няма как да очакваме че ще е повече. Населението на България не се увеличава“, допълни д-р Маджаров.


© 2024 BBA All rights reserved!