Д-р Хасърджиев: Системата ни не е готова да се справи с голям наплив от пациенти

11.08.2020

Източник: Zdrave.net

 

Късметлии сме, че рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят медицинска помощ". Това каза пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му въпросът не е само в леглата, но и в организацията.

„Не леглата спасяват човешки животи, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки. Това е един голям проблем в България, който не беше решен в последните години“, каза д-р Хасърджиев.

Според него българският пациент е превърнат в пощальон, който за да си получи медикаментите, трябва да се разхожда от кабинет в кабинет. „Това, което направиха повечето държави в пандемията е хроничноболните и възрастните хора, които са най-застрашени инфекцията да ги порази, си стоят вкъщи. У нас няма нито законова, нито техническа възможност пациентът да си стои вкъщи и да е наблюдаван дистанционно от лекаря“, каза д-р Хасърджиев.  

Той подчерта, че се надява поне есента да бъде въведена такава система, когато се очаква наплив и да не се налага пациентите да висят по опашки, а лекарите да си получават възнаграждението за дистанционните прегледи.


© 2024 BBA All rights reserved!