Д-р Грозев: В системата се краде – от съня, от празниците на колегите, от времето им със семейството

03.11.2017

Източник: Zdrave.net

Увеличяването на минималната работна заплата ще „изяде” увеличението на средствата в извънболничната помощ за идната година. По тази причина лекарският съюз алармира, че парите са твърде малко и са възможни фалити на лечебни заведения и в доболничната помощ. Това стана ясно от думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев пред Нова телевизия.

„При 510 лв. минимално трудово възнаграждение, диагностично-консултативните центрове ще дадат не по-малко, може би между 80 и 85% от приходите си за дейност от НЗОК във Фонд „Работна заплата”. Оттук насетне какво става с контрагентите и доставчиците на други услуги? Имам предвид ВиК, електроенергия, отопление”, коментира д-р Грозев.

По думите му, с това увеличение на средствата няма да могат да се поддържат в срок разплащания към доставчиците на електроенергия, водоснабдяване, данъци към НАП и т.н.

„Но другото, което е, че този начин на преразпределение на тези 407 млн. в никакъв случай не кореспондира със стратегията на правителството от преди няколко години за изнасяне на тежестта от болничната в извънболничната помощ”, заяви председателят на лекарския съюз.

По време на разговора бе припомнено вчерашното изказване на финансовия министър Владислав Горанов, според когото в системата много се краде. На тези думи д-р Грозев реагира така: „В тази система се краде. И знаете ли къде се краде? Краде се и благодаря за това на моите колеги и на медицински сестри, и на всички – краде се от съня, краде се от празниците, краде се от невъзможността да бъдем със семействата си. Да, тези хора, тези мои колеги, всички участници в системата на здравеопазването, независимо от условията, в които се намират, крадат от себе си и от техните семейства, за да отидат и в даден момент да помогнат.”


© 2023 BBA All rights reserved!