Д-р Грозев: Кирил Ананиев е спокоен и диалогичен, надявам се да намерим общ език

07.11.2017

Източник: Zdrave.net

„Г-н Ананиев дълги години се занимава с бюджетиране на системата на здравеопазване. Той е един изключително спокоен и диалогичен човек. Надявам се, че и по проблемите, с които сега ще се срещне, извън сферата на цифрите, ще намерим общ език.“ Така председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев коментира пред журналисти номинацията на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев за министър на здравеопазването.

„Надявам се също, че г-н Ананиев, както нерядко го е демонстрирал, ще се вгледа в съсловието, ще погледне назад и надолу, за да види, че проблемите, които съществуват, са там, на работното място на колегите. Както и, че част от решенията произлизат от това ниво – от работното място на лекари и сестри. Здравеопазването не е само цифра, то е организация, то е отдаденост, то е човешка съдба и то в общонационален аспект. Цялото общество трябва да обърне внимание на системата ни на здравеопазване, на нейното финансиране, на нейното административно, законово, организационно обезпечаване“, каза още д-р Грозев.

По думите му в момента здравеопазването се намира в изключително неприятна ситуация. „Липсва Наредба 2 – пакета за дейности, по който да сключваме договори. Огромната част от стандартите ги няма. Всички тези проблеми ще се струпат в преговорния процес и на БЛС, но и на Министерството на здравеопазването. Ние сме подготвили пакет от предложения и върху Наредба 2, и върху стандартите и в първите дни от встъпване в длъжност на новия министър ще ги предоставим. Надявам се най-сетне да бъдем чути и разбрани. Ние не капризничим и не правим предложения с цел съсловието да извлече полза от тази ситуация, а те са в полза на цялото общество“, поясни д-р Грозев.

Той допълни, че с новия министър ще бъде коментирана и надлимитната дейност на болниците. „Това е уродливо понятие, особено за 2017 г., когато не сме достигнали обемите на брой хоспитализации и няма да ги достигнем. Въпреки това такава дейност ни се вменява. Договорираме 1,889 млн. хоспитализации за годината, в момента те са 1,420 млн., а вече сме почти средата на ноември. Декември месец се изплаща в следващата година. Кой е този човек, който може да се съгласи, че половин милион хоспитализации ще бъдат извършени в рамките на 40 дена? И на всичкото отгоре имат наглостта да ми говорят за надлимитна дейност, която и в момента тежи като дамоклев меч над болниците“, заяви д-р Грозев.

„И не само – погледнете какво става в доболничната помощ с регулативните стандарти. Отчита се икономия, а в същото време колегите страдат от липси. Не страдат обаче само колегите, страдат и пациентите – за консултации, за образна диагностика, за лаборатория. Кому е необходимо това да се случва? Ето по този въпрос ще се обърнем и към новия министър“, допълни още председателят на Лекарския съюз.

Той припомни, че увеличението в бюджета за здравеопазване е 407 млн. лв. за 2018 г. в сравнение с 2017. „Бюджетът е равен на 3,859 млрд. лв. здравоосигурителни плащания. От тях около 148 млн. лв. са в болнична помощ, но големият проблем е в извънболнична помощ. Искате да осъществяваме реформа, да се изпълнява стратегията на същото това правителство със срок до 2020 г., да се повиши значимостта на доболнична помощ, а е орязан бюджетът й до краен предел. Резултатът от това, което е искано от нас и е дадено още юли месец като предложение за 46 млн. лв. в извънболнична помощ – 23 млн. за ПИМП и 23,5 в СИМП, е, че са отпуснати общо допълнително близо 10 млн. лв. – 7 млн. за ПИМП и 2,9 млн. за СИМП. Ние с решение на БЛС отпреди седмица предложихме да бъдат добавени към заложените към момента средства още 10 млн. лв. за ПИМП и от 207.2 млн. лв. да се увеличат на 217 млн. лв., и 13 млн. лв. за СИМП, която от 222 млн. лв. да достигне 235 млн. лв. Това не е най-доброто, което може да се постигне, но до известна степен ще внесе спокойствие и сигурност в системата на извънболничната помощ. За болничната тепърва ще говорим“, отсече д-р Венцислав Грозев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова също коментира кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър, но подчерта, че това е личното й мнение. „Аз лично съм притеснена, че здравеопазването се дава в ръцете на финансист. Моите уважения към г-н Ананиев, той е изключително подготвен, но е човек на цифрите, на събиране и изваждане. Той би трябвало да се е справял добре с разпределението на финансите в НЗОК като председател на Надзорния съвет, но за съжаление проблемите продължават. Министерството на здравеопазването е институция, която трябва да прави политики. За мен е много важно какъв ще бъде екипът му, кои ще са заместниците му, защото когато се говори за нива на компетентност, за алгоритми, за стандарти, е добре това да се случва с колеги, които са подготвени в съответната област“, каза д-р Павлова.


© 2024 BBA All rights reserved!