Д-р Даниела Дариткова: Реформите в здравеопазването трябва да се случват еволюционно, а не революционно

20.02.2020

Източник: Zdrave.net

От Министерски съвет се изготвя национална здравна стратегия, тъй като настоящата изтича в края на годината и сега трябва да започне подотовката на новия стратегически документ. Много е важно когато се очертават политиките на здравната стратегия за следващия десетгодишен период, да се чуе мнението на тези, които я реализират. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова при откриването на форума „Бъдещето на здравната система Хоризонт 2030“, който се проведе днес.  

По думите й устойчиво развитие на здравната система може да се постигне само тогава, когато решенията са резултат от диалог и максимално възможен консенсус между различните политически сили, обществото, бизнеса, неправителствените организации, пациентските организации, съсловните организации.

„Само тогава наистина ще имаме стратегия, която ще даде възможност след 10 години да отчетем, че сме гарантирали здравна сигурност на населението. Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно. Нека революциите са само в областта на науката и знанието“, каза д-р Дариткова.

Тя очерта и какви са според нея постиженията от предходната здравна стратегия. „Тези постижения са резултат от обединените усилия на всички. Първият приоретет в програма Хоризонт 2020 е понижение на детската смъртност до 6,8 на 1000 живородени деца. Трябва да отчетем, че даже в доклада на ЕК за състоянието на здравеопазването в България беше отбелязано, че за 2018 г. имаме понижение смъртността до 5,8 на 1000. Това дава възможност да работим още по-усърдно в тази посока, за да достигнем добрите европейски показатели. Има още какво да се желае по отношение на разходите за здравеопазване, правени от пациентите, за съотношението между профилактиката и лечението, на постигането на по-голяма продължителност на живота. Всичко това трябва да бъде в контекста на идеята, че инвестициите в здравеопазването, са всъщност инвестиици в бъдещето на нацията“, каза д-р Дариткова.

Във форума участваха още д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, адв. Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, проф. Асена Стоименова, председател на Български фармацевтичен съюз, Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България – ARPharM.


© 2024 BBA All rights reserved!