COVID изпраща по 350 ученици на ден под карантина

01.10.2020

Източник: в. Телеграф

 

Над 5000 ученици са поставени под карантина през първите две седмици от новата учебна година. Това означава, че COVID изпраща по 350 ученици на ден в изолация, защото са били в контакт със заразен. Според данните на регионалните управления на образованието и РЗИ над 250 паралелки в цялата страна са преминали принудително на онлайн обучение. Това е и приблизителният брой на заразените в забавачките и школата деца, ученици, преподаватели и персонал.

Проби

Сред последните регистрирани случаи е 43-годишна преподавателка в област Смолян, а 20 ученици преминават на електронно обучение. Положителни проби са дали учител и ученик от две различни училища във Варна, както и три деца, една медицинска сестра и детегледачка в яслена група на варненска детска ясла. Педагог от забавачка №7 в Стара Загора също е сред новозаразените, както и ученик от 6-и клас във Второ ОУ в Раднево. Положителна проба е дало и 4-годишно дете от забавачка в Пловдив. То е посещавало ДГ "Перуника" в града, като 13 контактни деца от същата група и пет лица педагогически персонал са под карантина. Коронавирус е установен и в четвърто детско заведение в Русе. Цяла група деца от филиала "Светилник" на градината "Червената шапчица" е под домашна изолация за 14 дни, след като стана ясно, че 60-годишна помощник-възпитателка е сред заразените.

Онлайн

В Русе е установена положителна проба и при 6-годишно момиченце, което е в първи клас в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. Детето обаче не е посещавало учебни занятия повече от 10 дни, тъй като е било поставено под карантина като контактно на брат си. Той е ученик в девети клас в същото училище и на 21 септември стана ясно, че е заразен с вируса. С положителен PCR е и майката на децата. До момента в школата е регистрирано само едно огнище на COVID-19. То е в габровското училище "Райчо Каролев", където заразени са 16 учители. В резултат на това над 70% от учениците от 4-ти до 12-и клас са поставени под карантина и учат онлайн.

Затваряне

"Няма да има затваряне на всички училища. Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. Ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма, вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места", обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пр думите му на национално ниво затваряне на школа вероятно ще се наложи през януари-февруари по време на грипната епидемия. "Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", посочи доц. Кунчев.

Огнище пламна в хоспис

В рамките на едно денонощие от понеделник до вторник вечерта в страната бяха регистрирани нови 276 случая на коронавирус. С тях до вчера общият брой на заразените достигна 20 547. От тях оздравели са 14 489, а други 5245 са активните случаи. В болници се намират 814 пациенти, като 44 са в интензивните отделения. По брой тежки случаи страната ни е на 57-о място в света от общо 215 държави. Жертвите у нас достигнаха 813 души. Продължават да се увеличават и заразените медицински служители. Те вече са 1143. Сред последните регистрирани са лекар от Пловдив и служител от РЗИ-Пазарджик. Междувременно коронавирусът подпали ново огнище - този път в хоспис в Търговище. Там са установени 29 заразени от общо 38 домуващи и 17 души персонал. Седем от положителните проби са именно на хора от персонала.


© 2024 BBA All rights reserved!