COVID-19 - терапия със стволови клетки

03.07.2020

Източник: в. Стандарт

 

Въпреки че все още няма одобрено лечение за COVID-19, научните, медицинските и регулаторните агенции полагат героични усилия да открият нови лекарства. Появиха се множество категории продукти срещу COVID-19, включително хранителни добавки, антитела, антивирусни лекарства.

Хиляди научни статии са публикувани след избухване на епидемията от COVID-19, която започна в края на 2019 г. Патентната активност около COVID-19 нараства, като много компании работят , за да си осигуряват интелектуална собственост.

Потърсихме мнението на Вили Пеева, директор на Медицински център Афродита - най-големия регенеративен център в България. Пеева работи в сферата на здравеопазването от 2004 г., заема поста СЕО на Медицински център Афродита от самото му създаване, тя е омъжена, с две деца.

- Госпожо Пеева, много се говори у нас за това колко са достоверни тестовете за Covid -19. Какво Ви е мнението по въпроса и какви са последните новини в световен мащаб?

Новите диагностични тестове за COVID-19 се очертават като основен инструмент за проследяване на разпространението на заболяването, тъй като Световната здравна организация (СЗО) призовава здравните агенции по целия свят да направят тестването за вируса основен приоритет. Към 20 май 2020 г. FDA издава разрешение за употреба (EUA) на 58 теста, базирани на вирусна РНК, десет теста на базата на антитела, един тест на базата на антиген, както и за домашно ползване. От друга страна, десетки компании бързат с разработването на ваксини и пристъпват към клинични изпитвания. Като пример ще дам Inovio Pharmaceuticals, които напредват с изпитването на ваксината си върху хора на територията на САЩ и възнамеряват да произведат един милион дози до края на годината. В световен мащаб индустрията на здравеопазването използва всички средства, за да потисне заплахата от вируса, включително стволови клетки. Докато се изследват много нови подходи, стволовите клетки -по-специално мезенхимните стволови клетки (MSCs) - показват интригуващ потенциал за лечение на COVID-19.

- Каква е вероятността стволовите клетки да победят Covid-19?

- MSCs /мезенхимните стволови клетки/ привлякоха вниманието, тъй като минали проучвания с тях са установили, че секретите, извлечени от тях, са ефективни при лечение на възпаления и цитокинови бури. От проучванията в ранен стадий се оказва, че мезенхимните стволови клетки оказват благоприятно въздействие, чрез подобряване на микросредата на белите дробове, инхибиране на свръхактивация на имунната система, насърчаване на възстановяването на тъканите, защита на епителните клетки на белодробните алвеоли, предотвратяване на белодробна фиброза или подобряване на белодробната функция. В момента има 81 пациенти по света ,които са лекувани със стволови клетки.

- Международно за колко компании знаете да разработват лекарство за Covid-19?

- За момента знаем за поне 26 компании, които проучват продуктите за клетъчна терапия срещу COVID-19 и неговите усложнения. Първите резултати се очакват в края на годината.

През последните месеци се наблюдаваше бурна активност в сектора на клиничните изпитвания. Когато се вземат предвид всички видове изпитвания, има над 400 изследвания, за диагностициране, лечение или профилактика на COVID-19. От тях 15 са проучвания, използващи стволови клетки срещу COVID-19. С бързо развиващия се характер на тази глобална пандемия нямаме време за много изследвания, тъй като трябва незабавно да се приложи ваксина и лечение и то в най-кратки срокове, за да се спасят максимално повече живота.

- За финал да ни кажете достатъчно информирани ли са семействата в България за съхранението на стволовите клетки?

- С гордост мога да кажа, че българското семейство с всеки изминал ден става все по-информирано и отговорно. Запознато е с факторите, с които трябва да внимава при избора на частна банка, знае, че трябва да инвестира в тъканна банка с доказани успешни трансплантации, с максимален брой акредитации, опит и международно присъствие. Точно това е и причината Future Health да е категоричен лидер в България, както и в Европа.

Тука е мястото да благодаря на българските семейства, защото с тяхното доверие и подкрепа расте и нашият успех, който продължава да е факт през всичките тези години.

***

Медицински център Афродита е официален представител на европейския лидер в частното тъканно банкиране Future Health, който се смята за гуру в сферата на клетъчната трансплантация на континента.

Future Health е европейски лидер в частното тъканно банкиране. Биобанката се смята за една от най-акредитираните в света. Future Health е изборът на българските семейства за последните години.


© 2024 BBA All rights reserved!