COVID-19 блокира лечението в чужбина

13.05.2020

Източник: в. Монитор 

 

Всеки втори българин е с отказ за лечение в чужбина в последните два месеца. Отказът е от страна на тамошни клиники, които не са пожелали да вземат нашите сънародници за операции и продължаващи терапии, независимо че те са одобрени от Националната здравноосигурителна каса и са с изрядна медицинска документация от българска страна. Това показват данни от касата, предоставени на "Монитор".

Мотивът на отказите е заради пандемията от COVID19.

Общо 58 човека, от които 15 деца, са получили разрешение от НЗОК за терапии в чужбина. Техните заявления са одобрени в периода от 13 март до 29 април, когато е в сила извънредното положение у нас и в останалите страни от Европейския съюз. За 27 от тях чуждестранните болници са отказали прием, докато пандемията не отшуми.

Шестнадесет човека са кандидатствали и са получили одобрение да заминат на лечение зад граница по европейския регламент с формуляр S2. Той е предпочитан от кандидатите, тъй като НЗОК поема заплащането не само на лечението, но и пътните на пациента и на неговия придружител, както и някои от другите разходи, като например преводачески услуги при необходимост.

Като цяло в периода на извънредното положение се наблюдава намаление на получените искания за издаване на формуляри за планово лечение в чужбина. Броят е намалял близо два пъти спрямо същия период на миналата година. Подадените документи от 13 март до 29 април са основно за онкологични заболявания, които не търпят отлагане, като например меланом на хороидеята на окото, поясниха от осигурителната институция..

За разлика от въпросния регламент, по който се покриват финансово от касата повече услуги дори на придружителя, българската страна изпраща за лечение в чужбина и по условията на Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги. Лечението по нея зад граница се поема само на пациента, като пътните, хотелът и всички други разходи на придружителя са за негова сметка. Независимо от това неудобство за близките на болните, по нея в периода на извънредното положение са подадени 14 заявления. От тях 11 са за деца и 2 за лечение на възрастни.

Децата и непълнолетните са за лечение на онкологични заболявания, заболявания на опорно-двигателната система, офталмологични заболявания и пластично-възстановителна хирургия. Хората над 18-годишна възраст са за лечение на онкологични заболявания и трансплантации.

Други 28 човека са имали лошия шанс документите им да бъдат одобрени за лечение зад граница малко преди избухването на пандемията в Европа и макар и с идеална медицинска документация, приемът на петима от тях в чуждестранните клиники е отложен. Петима от тях не са успели да заминат. Те се нуждаят предимно от продължаваща терапия. До възстановяване на хоспитализациите на чужденци в европейските болници сънародниците ни се наблюдават тук от наши специалисти. След вдигане на ограниченията те ще заминат в клиники в Белгия, Франция, Германия и Австрия.

174 болни българи успяха да хванат последния влак за лечение в Европа преди въвеждането на карантината заради COVID-19.


© 2024 BBA All rights reserved!