Чужди студенти напират за медицина у нас

08.03.2017

Източник: в. Труд

Кандидат-студентите от Сърбия, Македония, Албания, Косово, Молдова и Украйна идват у нас, за да учат медицински специалности и компютърни науки, сочат данните на МОН. Интересът към тези дисциплини е огромен сред младежите от тези страни, които искат да следват в България, стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шестте държави.

През предстоящата академична година се запазва миналогодишният брой на българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна.

Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 места за специализация.

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница Министерството на образованието осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.


© 2024 BBA All rights reserved!