Четири безплатни опита за ин витро

18.05.2017

Източник: в. Монитор

Безплатните опити за ин витро, които се поемат от държавата, се увеличават на четири. Същевременно пада и лимитът на парите, с които се финансират процедурите от бюджета. Това стана ясно вчера след заседанието на кабинета.

"Правителството безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой процедури", коментира премиерът Бойко Борисов. И обясни, че това е ангажимент, който от ГЕРБ са поели по време на предизборната кампания, като се извини, че са закъснели със 7 дни, но са се търсели механизмите за осигуряване на средствата

От своя страна финансовият министър

Владислав Горанов разясни, че досега държавата е харчела около 12 млн. лв. на година по това перо. Такава сума била заложена и в бюджета за тази година, но в постановление на кабинета била записана възможността за допълнителни разходи, без обаче да се фиксира сума. Това на практика означавало, че държавата ще поема всички разходи за ин витро процедури дори и те да надхвърлят 12 млн. лв. за годината. Същият ще е подходът и за 2018 година, увери Горанов.

Здравният министър Николай Петров и специалистът по репродуктивна медицина доктор Георги Стаменов пък уточниха, че всъщност се увеличава броят опити за ин витро и се съкращават сроковете за чакане. Така занапред Фондът за асистирана репродукция щял да работи по-бързо и хората да бъдат одобрявани в рамките на 5 месеца, а жените да имат по четири безплатни опита, вместо досегашните три.

Освен това фондът щял да може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора е онкологични заболявания. "Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности", отбеляза АГ специалистът. Стаменов увери също така, че по този начин България става сред трите държави в Европа които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура.

У нас няма точни данни колко са двойките с репродуктивни проблеми, но според неофициалната статистика те са между 145 000 и 250 000, а други 300 000 българи въобще не знаят дали имат репродуктивен проблем. Досега държавата плащаше по три опита за ин витро, които са с максимална стойност до 5000 лв. всеки.


 


© 2022 BBA All rights reserved!