Честит празник, скъпи медицински сестри!

12.05.2023

Честит празник на всички медицински сестри! На днешната дата - 12 май, за 49-та година поред  се отбелязва Световният ден на медицинските сестри. Празникът се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

 

Денят се свързва с датата на раждане на английската медицинска сестра - Флорънс Найтингейл, кояот е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. През 1854 г. Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война и създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Книгите, които пише са използвани като първите учебници по здравни грижи.

 

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят

 

Днес съсловието на медицинските сестри представлява повече от половината от всички здравни работници по света, но все пак има спешен недостиг на медицински сестри в световен мащаб. Все още са необходими близо 6 милиоа медицински сестри, особено в страните с нисък и среден доход.

 

Понякога невидими в дейността си, медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи, въсщност изпълняват значима роля и са неотменна сила в  битката за по-добро здраве и добър стандарт на живот.

 

Скъпи медицински сестри, бъдете честити и благодарим за отдадената грижа!

 


© 2023 BBA All rights reserved!