Червен код за Covid-19 в Търговище и Благоевград

16.10.2020

Източник: в. Труд

 

По-строги мерки срещу разпространението на Covid-19 се налагат на регионално ниво в най-засегнатите области Търговище и Благоевград. В тях заболелите минаха 120 на 100 000 души, заради което здравните власти въведоха за тях най-строгия от четирите прага за разпространение на коронавируса у нас - код червено.

Както "Труд" писа, при 25 заболели на 100 000 души кодът за областта е зелен. Жълт е при 26 до 59 заболели, от 60 до 120 е оранжев, а над 120 кодът е червен.

Конкретните решения по области взимат Областните щабове. Те имат набор от 15 възможни мерки, които да налагат: от намаляване на работно време на някои търговски обекти, през мерки в училища, до отмяна на масови събития. Това се разбра на брифинга на Националния оперативен щаб. На него главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че по-строгите мерки ще продължат се налагат на регионално ниво. За няколко дни област Търговище , където в началото на пандемията нямаше никакви заболели, "навакса" до 385 болни и рекорден брой 43-ма открити за последното денонощие. Областта е в т. нар. "червена зона", а здравният министър Костадин Ангелов призова да не се пътува до там, както и до Благоевград, освен по наложителни причини. Новите случаи там са 53. "Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола", посочи министърът.

В болниците в Търговище са заети всички легла за лечение на COVID-19. Всички ученици от двете най-големи гимназии в Търговище - Първо СУ "Свети Седмочисленици" и Второ СУ "Проф. Никола Маринов", минават на дистанционно обучение за 2 дни.

В Благоевградско вероятно ще се стигне до забрана за масови мероприятия. Областният щаб там се събира днес, за да обсъди ситуацията. Медиците в региона са на ръба на силите си, леглата не достигат. От близо 30 000 ученици карантинирани са 406.


© 2023 BBA All rights reserved!