Черни рекорди на Стария континент: Европа на колене пред пандемията

19.10.2020

Източник: в. Монитор

 

Европа прескочи границата от 150 хиляди заразени за седмица, след като през миналата отбеляза за пръв път над 100 нови случая, предават световните агенции. Цифрите са особено стряскащи за страни като Франция, Германия, Италия и Испания, които успяха през пролетта да овладеят пандемията с драконовски мерки, но сега вирусът е на път да ги постави на колене.

Старият континент се превръща отново в епицентър на заразата, както беше през март-април, и като регион бележи повече нови случаи от Индия, Бразилия и САЩ взети заедно. Налице е и глобален пик, след като в петък за пръв път бяха регистрирани за пръв път над400 хиляди новозаразени в световен мащаб. В Европа Великобритания, Франция, Русия, Нидерландия, Германия и Испания регистрират над половината от новите случаи.

Най-зле изглежда положението във Франция, която за седмица откри 142 хиляди новозаразени, повече от общо 132 хиляди регистрирани по време на двумесечната изолация от средата на март до средата на април. Ог събота вечерта в страната е в сила вечерен час, засягащ повече от една трета от 60-милионното население.

Германия регистрира три рекорда през изминалата седмица, като в четвъртък за пръв път премина границата от 7000 нови случая, а в събота те нарастнаха до 7830 по данни на института "Роберт Кох". Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че ако тенденцията се запази случаите ще нараснат до 19 хиляди дневно и неизбежно ще се стигне до сериозни ограничения на ежедневния живот.

Сериозно нарастват случаите и в Италия и се очаква още днес премиерът Джузепе Конте да обяви нови 01раничителни мерки.

Словакия пък започва кампания за тестване за коронавирус на всички граждани над 10 години, тъй като броят на новозаразените нараства, съобщи премиерът Игор Матович, цитиран от Франс прес. Първата фаза започва идната събота и неделя в няколко региона. През последните дни страната бележи рекорд слред рекорд новозаразени.

Като цяло Европа до момента е регистрирала 17 процента от всички случаи на коронавирус по света и 22 процента от смъртните случаи. Петте страни с най-висока смъртност са Великобритания (43,429), Италия (36,427), Испания (33,775), Франция(33,134)и Русия (23,723), сочат данни на Ройтерс.

Световната здравна организация предупреди, че съвсем скоро много европейски градове ще изчерпат капацитета си от интензивни легла, ако инфекцията не бъде забавена. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи, че светът не е успял да отговори успешно на предизвикателството на пандемията, тъй като е останал разделен. По думите му, ако не бъдат взети координирани мерки, "един микроскопичен вирус може да потопи милиони хора в бедност и глад и ще има опустошителен икономически ефект през идните години".


© 2024 BBA All rights reserved!