Частните болници алармират: COVID леглата се изчерпват

28.10.2021

Източник: bTV

COVID леглата и в частните болници се запълват, алармират от лечебните заведения. Д-р Людмил Върляков разказва, че всеки ден се увеличават леглата в COVID реанимацията, за която отговаря. И всеки ден те не достигат. „Колкото легла се обявят нови, те се запълват до ден-два. Половината вече е COVID реанимация, пълна е абсолютно. Ситуацията е много тежка, ако трябва и в операционните ще се настаняват хора“, допълни Върляков. В болница „Софиямед“ са разкрити 180 COVID легла, само 12 от тях са интензивни и се запълват все по-бързо. Легла не достигат, но по-големият проблем е, че лекарите са на предела на силите си, признава д-р Върляков.

 

„Хората са доста вече изчерпани - и физически, и емоционално. За един тежкоболен е необходима една сестра. Дежурният лекар е един“, каза още медикът. И в „Света София“ дефицит са леглата и специализираните екипи, разказва д-р Йоханна Христова: „Пълно е! За съжаление се случва така, че да връщаме пациенти, които са за реанимационни грижи, а ние няма как да им ги подсигурим. Силите на целия персонал са на края, много са изтощени“.

 

Всички болници са в доста сериозно запълване на интензивните легла. Нито една болница няма да абдикира“, посочи адв. Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация. Както в държавните и общинските, така и в частните болници, COVID болните не заплащат лечението си, защото е по клинична пътека. А медиците получават средства за работа на първа линия.

 

Цялото видео можете да гледате тук


© 2023 BBA All rights reserved!