Бюджетите на болниците може да се променят

06.06.2017

Източник: в. Сега

Бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани на предстоящо заседание на Надзорния съвет на здравната каса, обяви пред Нова телевизия представителят на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов.

Болниците масово обявиха недоволство и от лимитите си за второто тримесечие на годината, след като и тези за първите месеци на годината се оказаха орязани въпреки обещанията за по-гъвкави и справедливи бюджети.

Според Кокалов председателят на надзора - зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, е потвърдил, че "ще бъдат събрани повечко пари от НАП, тоест ще можем да оперираме и с повече средства".

"Когато законодателят смени закона, защото преди касата заплащаше услугите на болниците, нямаше ограничение. След това законодателят каза, че касата ще закупува услуги. Тоест тя закупува в рамките на определени пари, ползваше националната здравна карта, всеки един директор на болница подписва договор, в който знае какви пари ще получи и какви услуги всъщност се купуват. Това с надлимитното не е надлимитно, а е нещо, което те са извършили над договора, и трябва да търсят възможност, всички ние заедно, да се заплати. Но няма как от тези средства да бъде заплатено, тъй като касата изпълнява решенията на Народното събрание", коментира Кокалов исканията на болниците да им бъдат изплатени надлимитните дейности. "Гъвкавите лимити са измислица. Като имаш ограничен бюджет, имаш лимит", допълни той.

"Начинът, по който се финансират болниците, за мен е порочен. Той отдавна трябваше да бъде сменен. И не на последно място, начинът, по който се регистрират болниците по търговския закон, не е удачен. Казвали сме много пъти, и в Германия, и във Франция има специален закон за регистрация, защото здравето е особен вид стока и не можем да го обръщаме на обикновен пазар", заяви Кокалов.


© 2024 BBA All rights reserved!